DevFest 2014

Pražský DevFest, dle mého nejlepší geekovská akce, která se odehrává v ČR. Právě tu jsem 22.11. 2014 v Praze navštívil a něco tam viděl. Nebylo toho málo ...

Jelikož jsem se účastnil i loňského DevFestu, neodpustím se nějaké mírné srovnání. Na akci se musíte registrovat předem, přičemž letos byl limit 450 lidí (méně než polovina oproti loňsku). Dochází tedy k nějaké formě výběru účastníků a určitě se nedostane na všechny. Na tomto místě bych rád vyjádřil svoje nas*ání na lidi co měli pozvánky a nepřišli. Dle nerozdaných visaček, které zůstaly u vstupu, jich nebylo málo. GUG, jakožto organizátor, by mohl všem takovým lidem odebrat možnost účastnit se jejich dalších akcí.

Program akce byl nabušený jako vždy. Trojice přednáškových místností (Da Vinci, Galilei a Gutenberg) měla program od rána až do večerních hodin a každý si tak mohl vybrat témata, která ho zajímala. Nesmím opomenout ani workshopy, kterých bylo rovněž požehnaně.

Můj program vypadal následovně (jelikož budou z přednášek záznamy, zmíním se o obsahu jen letmo):

  • Unboxing UX: Design Prototyping for Engeneers - Rachel Ilan Simpson - Skvělá přednáška o tom, jak by designeři a vývojáři měli spolupracovat na projektech. Měli jsme si vyzkoušet aplikaci POP, což je skvělý způsob, jak navrhnout UX/UI přímo na mobilním telefonu.

logo-app
App Name
Developer
Free   
pulsante-google-play-store
pulsante-appbrain
qrcode-app

 

  • Jak dostat svůj start-up mezi světovou špičku - Mirek Černý - Zprvu jsme se něco dozvěděli o firmě Futurelytics (jejíž je Mirek spoluzakladatelem), která se zabývá dolováním informací z dat a celkově marketingem s tím spojeným. Druhá půlka přednášky se nesla ve stylu "Jak jsme to rozjeli". Hodně inspirativní. Určitě se podívejte na záznam. Tři hlavní myšlenky co jsem si odnesl: 1) Začněte podnikat hned nebo nezačnete nikdy. 2) Vítejte konkurenci, protože vám pomůže produkt posunout dál. 3) Pokud chcete, aby vám naslouchaly velké firmy, sežeňte si důvěryhodného partnera. Zkuste třeba vyhrát Seedcamp, jak se to povedlo jim.
  • Material design prakticky - Tomáš Hubálek - Pokud víte o material designu jen to, že existuje, skvělá přednáška. Je zde shrnuta podstatná většina novinek, nicméně s "materialem" není zatím kam spěchat. Lidi se ho musí naučit používat.
  • Elektronické hudební posezení - František Fuka - Čekal jsem vystoupení podobné tomuto, což byla naprostá bomba. Tahle přednáška byla čistě relaxační. FF skládal improvizovaně hudbu. Bylo to taky parádní, i když matiku bych přecejen uvítal 🙂 Taky jsme viděli pěknou řádku šílených nástrojů, třeba otamatone.

 

  • Application testing and CI integration, using Genymotion - Sylvain Galand / Antonin Fouques - Dva frajeři z Genymobile (ti co dělají Genymotion Android emulátor) se podělili o zkušenosti, jak testovat aplikace. Hlavní používané nástroje - JUnit, Espresso, Robolectric. Github se zdrojovým projektem k nalezení zde.
  • Monetizuj svoji aplikaci - Věrka Koukalová - Zajímavé sesumírování toho, jak udělat reklamu, jaký vybrat obchodní model (reklamy, přímý prodej?!) a obecně jak prodat. Co se týče doporučení, pro Android je jasná reklama, v malé míře in-app nákupy.
  • Building Android for my Nexus - Mathieu Maret - Několik let jsem si chtěl poslechnout přednášku jako je tato. Pro každého Android geeka je představa "upečení" si vlastní ROM takovou malou Mekkou. Z přednášky jsem si ale odnesl jedno důležité doporučení. Vykašlete se na to! Trvá to, nenese to skoro žádné ovoce a musíte být opravdu mistr, aby se vám to v alespoň trochu rozumné míře podařilo.

Co bylo úplně top ...

Chlápci co spojili Oculus Rift s Leap Motion a vytvořili 3D prostor, kde bylo možné hýbat s předměty. Bohužel už si nepamatuji, jak se jmenovali, nicméně na dalším DevFestu snad budou zas, ale tentokrát s ještě větší bombou. Opravdu mě zaujalo, jak parádně interpretuje systém prvky v prostoru.

Co se vůbec nepovedlo ...

Propagace DevGames. Nikde nebyla ani zmínka, že letos DevGames opět budou, což minimálně pro mě znamenalo, že notebook zůstane doma.

Resumé

Hodnocení? Pouze to nejlepší. Příští rok znovu (pokud mě budou chtít). Pokud se taky chystáte, rozhodně zavítejte i na afterparty. Můžete poklábosit s většinou přednášejících, potkáte zajímavé lidi, zábava zaručena.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *