MacBook #2: OS X, aneb co si nainstalovat?

Dostalo se vám do rukou zařízení s OS X, netušíte co si do začátku nainstalovat a jak se vůbec aplikace instalují? Právě vám by mohl tento článek mohl do začátku pomoci. Předem, aplikace můžete nainstalovat buďto přes AppStore nebo stáhnete *.dmg soubor, dvakrát kliknete a přetáhnete ikonu aplikace na ikonu "Aplikace". To je vše. Co si tedy nainstalovat? Podotýkám, že všechny doporučené aplikace jsou zdarma.

RubyGems

Pokud vám něco říká apt-get nebo aptitude, ani RubyGems vám nebude cizí. Jedná se o balíčkovací systém který obsahuje balíčky Ruby aplikací a knihoven. Těm se říká "gems". Instalace se provádí přes terminám příkazem "sudo gem install <název_aplikace>".

TotalTerminal

Na Linuxu jsem používal Yakuake/Guake což je naprosto návykový drop-down terminál. Na Macu se nabízí alternativa v podobě apliakce TotalTerminal. Disponuje velkou spoustou nastavení - klávesová zkratka pro vyvolání (doporučuji F12), barva pozadí, barva textu, velikost okna a mnoho dalšího. Výsledek může vypadat třeba takto:

Flashlight

OS X disponuje všudypřítomným rádcem zvaným Spotlight. Lze jej vyvolat kombinací kláves Cmd + Mezerník. V základu Spotlight dokáže vyhledat + spustit nainstalova né aplikace, vypočítat jednoduchou rovnici apod. Flashlight je nástavba, která umožní přidat nepřeberné množství dalších příkazů. Je libo vestavěný překladač, spell checker nebo vyhledávač obrázků bez použití prohlížeče?

EDIT: Jelikož je Flashlight v současné verzi zcela nefunkční, hledal jsem náhradu. Byl mi doporučen Alfred 2, který je při zakoupení tzv. PowerPacku naprosto geniální záležitost. Zcela nahrazuje Spotlight, umí vizuální témata, přidávat uživatelské pluginy (nazývá jej workflows) a nabízí spoustu nastavení.

Příklad příkazu "gtr" - Google Translate - do vybraných jazyků

Karabiner

Ačkoli by se mohlo zdát, že vám doporučuji vpustit do svého počítače příslušníka italské policie, není tomu tak. Karabiner slouží ke správě klávesových zkratek celého systému. K dispozici je změna mapování vybraných kláves podle zvyklostí z jiných OS, nastavení prodlev při držení kláves apod. Máte k dispozici nepřeberné množství předvytvořených profilů, které si můžete snadno aktivovat.

CheatSheet

Minulá aplikace nám pomohla zkratky nastavit, tato nám je dokáže ukázat, pokud zrovna tápeme. Stačí podržet klávesu CMD a je nám poskytnut seznam všech klávesových zkratek aplikovatelných v aktivním okně. Prosté a užitečné. 

Na co ještě nezapomenout

  • VLC - Skvělý přehrávač multimédií nejrůznějších typů (jak audio tak video).
  • Filezilla - FTP klient.
  • Google Chrome - Pokud vám nevyhovuje Safari (prohlížeč z dílny Applu), jasná volba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *