Byl jsem v ... #4 Barceloně

¡Hola, Amigos! Je tu další díl mého cestovatelského okénka, tentokrát ze slunné Barcelony (ignoruju fakt, že skoro celý první den prochcalo). Jestli jste četli některý z předchozích dílů, jistě víte, že si zakládám na anonymitě lidí, kteří jsou mými hostiteli. Opět byla mou hostitelkou žena, říkejme ji například Erika.

Kudy kam

Jakkoli by se při prvním pohledu na mapu MHD mohla zdát doprava složitá, není tomu tak. Barcelona disponuje rozsáhlou sítí metra (L1-L11), vlaků (Renfe - R1/R2) a autobusů. Dopravu bych popsal ve stylu - vlakem na letiště/pláž, metrem kdekoli jinde a autobusem, pokud nemůžu najít metro. Co se týče jízdenek, běžná stojí 2,15€ přičemž rozhodně doporučuji koupit si jízdenku T-10 (1 zóna), která vám umožní absolvovat 10x 75 minutovou jízdu. Při cené 9,90€ vychází jedna jízda cca na 1€ a to platí i na cestu z letiště. K té můžete využít vlak R2 Nord, který je poblíž terminálu T2B. Zmíněná jízdenka však neplatí pro Aeroporto bus a metro z letiště, takže pokud si nechcete příplácet, musíte vlakem.

Dejte si pozor na pasovou kontrolu na letišti El-Prat. Fronta je nekonečná a pokud bych nepředběhl více než 50 lidí, určitě bych si dovolenou v Barceloně o pár dní prodloužil (jaká škoda). Dejte si proto pozor a doražte včas. Moje doporučení je být minimálně 2 hodiny předem. Pravděpodobně také budete cestovat "shuttle busem", který vás zdarma dopraví z terminálů T2B/T2C na terminál T1. Jízda trvá tak 20 minut.

Bydlení

Eriky bydlení bylo relativně blízko centra, konkrétně poblíž stanice metra El Putxet, tudíž jsme to měli všude docela blízko, řekněme 30 minut metrem. Co se týče ubytování např. přes Airbnb, nabídka bytů k pronájmu je vcelku velká, takže si určitě vyberete a to za celkem akceptovatelný peníz ~900 Kč/os./noc při 2 lidech.

Co tady můžu vidět

Je toho mnoho. Medvědí podíl na tom, jak je Barcelona v dnešní době trendy, má architekt Antoni Gaudí, jehož přínos světové architektuře, mu byl přiznán až po jeho smrti. Bohužel. Největší památky, jako Sagrada Familia, Casa Batlló, Casa Millà nebo Park Güel jsou prezentovány jako chlouby města a bez nich by celý požitek z návštěvy byl snad poloviční.

Casa Milà

Casa Milà

Casa Batlló

Casa Batlló

Sagrada Familia. Promyšlenost všech prvků stavby samotné až vyráží dech. Vše má jak estetický, tak logický smysl. Vnitřní sloupoví má speciální tvar, aby udrželo obrovkou hmotnost vyšších pater. Okna jsou dole nejtlustší a postupně se směrem nahoru ztěnčují, takže nejvíce světla přichází seshora. Vše má evokovat pocit, že se nacházíte uprostřed lesa.

Pokud se chcete vyhnout někdy i hodinové frontě, můžete udělat 2 věci. Buďto si koupit lístky přes internet s 4€ přirážkou nebo si přivstat a dojít si koupit vstupenku na odpoledne (protože většina dopoledních terminů bude zarezervovaná právě přes internet). Osobně jsem došel kolem 8:50 a doba čekání byla zhruba pětiminutová.

Sagrada Familia

Sagrada Familia

Na barcelonské písečné pláže se dostanete buďto metrem nebo vlakem (R1). Na nejznámější pláž, Barcelonetu, se snadno dostanete celkem rychle z kterékoli části města, ale spíše bych doporučil pláže mírně odlehlejší např. Montgat. Není zde takový ruch a zpravidla zde bývá čistěji, protože tady nebývá tolik lidí.

Pláž Barcelonetta

Pláž Barcelonetta

Dalším místem, které stojí za návštěvu je bezpochyby "hora" (v našem kontextu spíše kopec) Montjuïc, která disponuje několika zajímavými místy. První z nich, Montjuïc Castle, který se do rozsáhlosti dá srovnat s každým druhým českým zámkem, nabízí úchvatný pohled jak na celou městkou zástavbu, tak na blízké přístavy a logistická centra lodní dopravy. O kousek dál najdeme Font Màgica de Montjuïc, což je fontána, která se každý večer od 21:00 mění na hrající a svítící show.

Přístav z Montjuïc Castle

Přístav z Montjuïc Castle

Výhled z Montjuïc Castle

Výhled z Montjuïc Castle

Centrum města z Montjuïc Castle

Centrum města z Montjuïc Castle

Font Màgica de Montjuïc

Font Màgica de Montjuïc

Máte-li alespoň trochu zalíbení pro lodě, luxus, techniku atp. jistě si nenechte ujít návštěvu Port Olímpic. Boháči tady "parkují" své obrovské jachty.

Port Olímpic

Port Olímpic

Kromě výše zmíněných pecek vesměs není po celém městě nouze o další památky. Akorát nemají takový věhlas. Jmenovitě - oblouk Arc de Triomf, Cascada Monumental nebo gotická Barcelona Cathedral.

Arc de Triomf

Arc de Triomf

Cascada Monumental

Cascada Monumental

Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia

Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia

Noční život

Velmi bujarý. Běžně to vypadá tak, že se kolem desáte hodiny večerní vydáte na byt neznámé francouzsky Irene. O pět piv/drinků později se rozhodnete, že by nebylo od věci zajít do nějakého místního klubu. Před vstupem do barácejícího podzemí vám však řeknou, že v sandálech opravdu dovnitř jít nemůžete a proto nakoupíte další haldu piv v jedné z místních večerek, ačkoli je prodej ve večerních hodinách zakázán. Španěl za pultem rychle balí váš nákup do neprůhledných papírových tašek a po přijetí nějakého toho eura vás stejně rychle nasměrovává k východu z krámu. Vaše postel vás po dalších "oslavách" může očekávat zhruba kolem páté ráno.

Air China

Letenky jsem, musím se přiznat, kupoval právě u této společnosti. Zpočátku jsem byl mírně skeptický a nemohl jsem se zbavit dojmu, že čínské aerolinky budou horší než běžný evropský lowcost. Zpáteční letenka stála cca 2800 Kč (105€), od čehož by člověk mnoho nečekal. O to překvapenější jsem byl, když nám byly na zpáteční cestě servírováno teplé (!) jídlo včetně spousty nápojů. Před sebou jsme měli multimediální centra, kde jsem mj. ve hře Luxor nahrál 17x nejlepší skóre v jednotlivých levelech a absolutní rekord jsem překonal cca 5x. Důvodem všeho toho blahobytu byl zřejmě fakt, že se jednalo o spoj Barcelona -> Vídeň -> Peking. Jedinou vadou na kráse byla nemožnost udělat check-in online, ale to se dá přežít.

Ne naposledy

Sagrada Familia má být dostavěna v roce 2026. Chci ji vidět znovu. O několika věcech na světě se říká, že fotka nedokáže zachytit jejich skutečnou krásu a velkolepost. Tento monument nepochybně do této skupiny patří. Bohužel už se mi nepoštěstilo stihnout navštívit ani L'Aquarium nebo Picasso museum, takže i tato místa zůstávají na mém pomyslném "chci vidět" seznamu.

Třikrát díky

... Erice, že mi dala možnost poznat toto skvělé místo. Za místo kde jsem mohl složit hlavu, za snídaně, za nové známé a za spoustu parádních zážitků.
... Kuchaři v restauraci La Fonda, který nám uvařil super paellu (mořské plody s rýží).
... A konečně Barceloňanům, za to jak se o své město dobře starají. Vypadá moc krásně.

Fin.

Letiště El-Prat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *