Byl jsem v ... #2 Banskej Bystrici

Kromě toho, že na Slovensku najdeme Bratislavu, Tatry a nějaká termální koupaliště ala Bešeňová, existují zde i další místa, která cestovním ruchem zrovna nepřekypují, ale i tady se dá vidět spousta krásných a zajímavých věcí. Jedním z těchto míst je drahokam položený v samém srdci Slovenska a tím je Banská Bystrica (děkuji Googlu za nápovědu, jak se to má správně vyskloňovat v nadpisu).

Vzhledem k tomu, že jsem měl při návštěvě domorodou průvodkyni (pro zachování anonymity ji nazvěme třeba Alicka), byl jsem víceméně tahán za ručičku po zajímavostech.

Kam si zajít...

Většina toho hlavního z města samotného, je koncipována na relativně malém prostoru, v samém centru. Tím centrem je Náměstí slovenského národního povstání. Nachází se zde radnice, která vypadá jak by byla postavená na Louverské pyramidě. Dále blízký Banskobystrický hrad a stylem podobný kostel Nanebevzetí Panny Marie (pokud zrovna nebude probíhat bohoslužba, doporučuji nahlédnout). Nelze vynechat ani šikmou (!! ano, nemusíte až do Pisy) hrající hodinovou věž, obelisk, hrající fontánu a mnoho dalšího.

O pár kroků dál se nachází Muzeum SPN, které je pro mě takový architektonický a stavební zázrak, protože nedokážu pochopit, jakto že se tato monumentální budova každou sekundou nezhroutí. Ve venkovní části muzea se nachází několik zrestaurovaných tanků, houfnic, železničních vozidel a letadlo (za půl € můžete náhlednout i dovnitř). Pokud neuvidíte, jako byste zde nebyli.

Další krásná památka se nachází na blízkém kopečku zvaném Urpín. Kde ho najdete? Prostě se vydáte od tanků kousek za Hron (řeka křižující BB) a určitě narazíte na místní naučnou stezku. Její součástí je Banskobystrická kalvárie (cesta se 14 zastaveními, která se v obrazech odkazuje na Ježíšovu pouť na Golgotu) čítající 8 kapliček křížové cesty,  Kapli sv. Kříže a lipovou alej.

Špania dolina

Hornická víska severně od BB. Vede zde několik pěších tras, takže doporučuji návštěvu spojit s nějakou pěší túrou (v našem případě jsme se vydali ze Šachtiček po  ). Značky pozorně sledujte, protože se vám klidně může stát, že dojdete úplně někam jinam a pak se necháte vozit cizími lidmi autem (vyzkoušeno za vás).

Do větru zde čiší naprostá pohoda a klid. Můžete nahlédnout do několika důlních šachet, kde se v minulosti těžila měď. Další velkou pamětihodností je opevněný románsko/gotický, v minulosti opevněný, kostel, který z výše vzhlíží na dolní část vsi.

Lavička kdesi na kopci

Nevím jak se tento kopec jmenuje, ale to není podstatné. Podstatné je, že na souřadnicích 48.770308, 19.165491 naleznete naprosto úchvatný výhled na celou BB a okolí.

Závěrem

Během roku zde probíhají regionální události jako Radvanský jarmark, takže slovo nuda je zde cizí. Pokud máte na návštěvu tři dny nebo chcete zůstat třeba celý život, BB může být skvělým kandidátem pro obě tyto varianty. Ne nadarmo se říká: "Za živa v Bystrici, po smrti v nebi"...

V poslední řadě bych chtěl poděkovat Alic a její rodině za pohostinnost a zázemí, které mi bylo počas návštěvy poskytnuto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *