Pět let FIT

Prázdniny pomalu končí, začíná doba něčeho nového a to naklusání na VŠ. Pokud jste právě v této situaci, třeba se vám bude hodit seznam postřehů, které jsem během studia na FITu nasbíral. Zaměřím se spíše přímo na VUT FIT, takže moc obecných postřehů nečekejte. Článek budu průběžně aktualizovat, podle toho jak mi budou ideje přicházet na mysl.

Co se mi na FITu líbí....

  1. Obtížnost. Kromě toho, že vás naučí programovat (resp. vy se naučíte!), budete umět programovat celkem dobře. Kromě profláklých C/C++/Java zabrousíte i do lispu, Prologu či Haskellu (Ing.), což vás naučí myslet úplně jinak. Rozvinete si analytické myšlení, což je pro vývojáře hodně stěžejní disciplína. Hlavně v prvních semestrech budete tlačeni k tomu, aby vaše programy dělaly to co mají dělat, ale zároveň nedělaly to co nemají dělat. Druhá část se zdá býti samozřejmá, ale to je právě ta složitější věc.
  2. Různorodost učiva. Na svém prvním důležitém pohovoru jsem využil znalosti snad z 10 předmětů (největší podíl IAL!, IPP!, ISA, IZU, TIN).
  3. Knihovna. Najdete zde asi veškerou IT literaturu, kterou byste mohli potřebovat. Kromě knih máte přístup také ke spoustě časopisů, stačí si jen vybrat. Slečny (paní) knihovnice vždy ochotné s čímkoli pomoci, idylka.
  4. Záznamy. Poslední roky se situace v této oblasti trošku zhoršovala a záznamů ubývalo. Nejvíc se mi líbí prohlášení prof. Vojnara: "Pokud bude na mých přednáškách dost lidí, záznamy nechám povolené." Takový přístup by měl byt uplatňován všude. Pokud záznamy k dispozici máte, využijte je.
  5. Prostory. Je jasné, že na škole není nouze o peníze. Podle toho to taky vypadá. Docela často jsem slyšel nářky známých, že si třeba nemají ve vlastní škole na chodbě kde sednout, Wi-Fi funguje jen někde, problémy s chybějícími zásuvkami atp. FIT je pravý opak. Po celé škole jsou stoly, Wi-Fi funguje naprosto všude, zásuvky jsou i v přednáškových místnostech (pomineme-li všude po chodbách). Pokud chcete klid, můžete si zabrat konferenční místnost s projektorem, která se nachází v knihovně.
  6. ...

Co se mi na FITu nelíbí...

  1. Chybí předmět, který se zabývá jen testováním. Tohle jeden "seriál" na zdrojáku nevyřeší. Dle mého by jej měl absolvovat každý už v prvním semestru, protože se složitějšími aplikacemi roste i jejich potřeba/obtížnost/náročnost testování.
  2. Rovněž mi scházela nějaká větší podpora pro skriptovací jazyky. Bash, Python, Perl, klidně samostatný předmět pro každý z nich.
  3. Škola by mohla trochu více tlačit studenty k získání praxe během studia. Napadá mě volitelný předmět za pár kreditů, k jehož splnění by bylo nutné odpracovat xyz hodin v IT firmě.
  4.  ...

Čemu se nevyhýbat a do čeho se hrnout...

  1. Učte se skupinově. Pokud nejde konkrétně o drilování, algoritmy lezou do hlavy mnohem líp když si je vysvětlíte navzájem.
  2. Nebojte se převzít iniciativu, když je problém. Na FITu je několik projektů týmových (až 5 lidí). Buďte obezřetní a začněte včas. Můžete totiž narazit lidi, kteří vám po měsíci nicnedělání řeknou, že ze všeho propadají, tak již nemá smysl projekt dělat a že se teda omlouvají.
  3. Choďte na konzultace. Pokud vám není něco jasné, jděte se zeptat. Nikdy jsem nenarazil na nějakou aroganci nebo neochotu nasměrovat při řešení úloh atp. Ba spíše naopak, pedagogy těší váš zájem a můžete se dozvědět i detaily, které nemusí být všem zcela jasné přímo ze zadání.
  4. ...

Ještě jednou bych rád podotkl, že toto určitě není finálová verze. Pokud se za čas vrátíte, třeba tu bude něco navíc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *