MacBook #1: Měsíc první

Jako (snad) každému Android vývojáři, i mě zkřížila cestu příležitost vyzkoušet si, jaké je to být v "ovčí", Apple rodině. Zhruba měsíc jsem majitelem MacBooku Air 13' (2015) a tento článek je shrnutím mých zkušeností a našeho krátkého soužití.

MacBook Air vs MacBook Pro

Nad tímto rozhodnutím se strávil pěkné množství času. Měl jsem víceméně jen 3 podmínky, které měl notebook splňovat:

  • 13` displej
  • 256 GB SSD
  • 8GB operační paměti

To logicky splňovala jak Air, tak Pro varianta. Nakonec jsem zvolil Air, pro jeho lehčí konstrukci, o několik hodin větší výdrž a absenci retina displeje. Ano, čtete správně. Myslím, že rozlišení 1440 x 900 je na 13' dostatečné a Retina rozlišení by mělo za následek vyšší spotřebu a od toho se odvíjející zbytečné zahřívání. Co jsem musel oželet, je absence HDMI (Air disponuje jedním Thunderbolt portem)  a mírně nižší výkon.

Hardware

Zde si dovolím mírné srovnání s mým dlouholetým pracovním strojem Thinkpadem R500, ačkoli je dělí téměř 5 let. Výkon by se dal porovnat následovně:

Můj Thinkpad sice disponoval SSD, ale oproti disku přímo na PCIe nemá sebemenší šanci. Všechny akce jsou provedeny téměr instantě. Co se týče procesorového výkonu, dvoujádro jednoucí na 1.6 Ghz se může v době osmijádrových čipů v mobilních telefonech jevit jako středně výkonná kalkulačka, ale opak je pravdou. Díky technologii Turbo Boost se procesor dokáže přetaktovat až na 2.7 Ghz, což je pro běžné (nedlouho trvající úkony) již dostatečné. Nemůžu opomenout podsvícenou klávesnici, krutopřísný multidotykový touchpad nebo například magnetický konektor napájení, který chrání před nechtěným vytržením.

Největší problém jsem měl (a mám) s naprosto odlišným rozložením kláves. Chybí Delete, chybí Home/End a přibylo tajemné tlačítko CMD. To víceméně simuluje Ctrl, který se však nachází i zde. Rovněž umístění nekterých symbolů mi je naprosto proti srsti. Přikladem budiž '*' na Alt + 8.

S klávesnicí jsem měl zpočátku trošku potíže, kdy jsem nedokázal spolehlivě mačkat klávesy umístěné dále od středu, např. "a" nebo "q". Po chvíli si však zvyknete a psaní bude jistější a jistější.

MAC OS X

O OS X toho bylo napsáno mnoho a zpravidla jsou to oprávněné superlativy. Pro mě, je to skutečně fungující Linux (terminál, balíčkovací systém, ... ) ve velmi uživatelsky přívětivém kabátku. Ideální pracovní nástroj. Samozřejmostí je perfektní optimalizace. Ze spánku se notebook probudí za cca jednu sekundu, čemuž se jak Windows tak ani Linux nemůže zdaleka rovnat.

Mac používám hlavně pro vývoj. Konkrétně Android Studio včetně emulátoru (Genymotion) beží hladce a není potřeba se obávat nějakých prodlev. Rychlost buildování projektů je také na velmi dobré úrovni.

Proč MacBook stojí tolik peněz

Protože Apple vše řeší do nejmenších detailů. Sepsal jsem několik zajímavých fičur, přičemž se pokusím jejich seznam postupně doplňovat. Neříkám, že to nezvládájí i ostatní výrobci, ale rozhodně ne v takové míře. Zpravidla jsou to malichernosti, ale díky tomu jsou MacBooky tam kde jsou - na špici:

  • Automatické nastavování jasu displeje a podsvícení klávesnice.
  • Ikona kalendáře obsahuje aktuální datum.
  • Notebook se dá otevřít jednou rukou.
  • Bezkonkurenční touchpad s podporou gest.

Pokud vás zajímá moje doporučení, jdete do něj, klidně i do nejlevnějšího modelu. Ceny ultrabooků ostatních výrobců jsou víceméně na podobné hladině. Nebudete litovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *