Byl jsem na ... #7 Tenerife

Když se řekne Kanárské ostrovy, tak člověka napadne exotika, moře, nekončící pláže a tak dále. "Chce to trošku slunce", říkám si po loňské studené zimě, tak proč se v březnu nevydat někam do tepla. Předpovědi počasí na Tenerife slibují příjemných 21 stupňů ve dne a kolem 15 v noci. Co se týče geopolitického hlediska taky jde o víceméně nejjižnější místo v Evropě, takže víc za sluncem to jen s občankou asi nejde. Naše cestovní skupina opět čítá čtyři členy, takže ideálně předispozice pro parádní dovolenou.

Międzynarodowy Port Lotniczy Katowice

Pokud nechápete nadpis, nebědujte. Značí, že letíme z Katowic (PL). Po Bratislavě nový objev, co se týče levných letenek. Cena 2 453 Kč pohádková, ale vzhledem k přepravním podmínkám WizzAiru jsme si každý museli přikoupit větší palubní zavazadlo za 1010 Kč a ještě jedno velké odbavené zavazadlo na spacáky, karimatky + stan za 2 583 Kč. Přesně tak, jeden kempovat! Konečná cena za letenky se nakonec vyšplhala přibližně na 4 109 Kč, ale máme tajný trumf v rukávu. Mimo sezónu se dá, pokud si rezervujete místo předem, stanovat ve vybraných kempech úplně zadarmo. Půjčení auta včetně pojištění vás vyjde zhruba na 5 700 Kč, noc někde v hotelu na 500 Kč/os (v případě čtyřlůžkového pokoje).

Pokud plánujete taky někdy letět z Katowic a chcete nechávat auto na letišti, určitě využijte 90% slevu na parkovné pro vozidla s českou a slovenskou SPZ. Stačí si vyzvednout kartičku na informacích na letišti a tou se následně prokázat při výjezdu z parkoviště. Za týdenní parkovné nakonec zaplatíte příjemnou stokorunu.

Co to je pro pána Jána za pustinu

Moje první slova, které mi přišla na mysl, po tom, co jsme vylezli z letiště. Všude jen betonové domy, šutry a občas nějaká banánovníková plantáž. Následující dny mě ale naštěstí vyvedly z tohoto prvního mylného dojmu. Rozmanitost prostředí Tenerife vám vytře zrak. Velkou roli hraje nadmořská výška. Jste schopni se dostat z oblastí 0 m. n. m. (metrů nad mořem) až na nejvyšší bod 3 718 m. n m. Stačí popojet kousek dále a všechno vypadá úplně jinak.

Kempování

Kemp Arenas Negras, naše první přespávací stanoviště. Přijeli jsme dost pozdě, protože příjezdová cesta byla naprosto katastrofální. Jak jsme se nakonec přesvědčili, tento kemp byl jediný, kde byl otevřený splachovací záchod. Nulový telefonní signál je samozřejmostí, protože jsme v pustině uprostřed lesa. Pravděpodobně kvůli neustupující všudypřítomné vlhkosti/oblačnosti a tedy dostatku vody. To má však i stinnou stánku. Už počas večera nám byla docela zima a ráno to bylo ještě horší. Baterie telefonu ráno signalizovala 5°C, takže venku mohlo být ještě o pár stupňů méně. Na základě meteorologické předpovědi jsem byl vybaven spacákem se specifikací 14°C - komfort, 9°C - nekomfort, 4°C - extrém, takže jsem si místní noci užil do sytosti.

Při hledání kempů zdarma nám hodně pomohl web Cabildo de Tenerife. Rezervace učiníte online a rovnou vidíte i vytížení kempu.

Masca

Na začátek jsme si připravili menší túru z malebné vesničky Masca k pobřeží, na Playa de Masca (playa = pláž). Zhruba čtyři kilometry tam a čtyři zpět vám dají, vzhledem k převýšení, dostatečně do těla. Cestou jsme sice potkali (předběhl nás) asi padesátiletého domorodce v žabkách a dlouhým klackem, kterým si pomáhal překonávat místní skaliska, ale vy si rozhodně vezměte dobré boty. Není to úplně chůze se po alfatovce. Trasa vede "kaňonem" nebo jak jinak to nazvat, prostě megavelká skála vpravo a megavelká skála vlevo. Když jste gaučový specialista nebo je 8 km na vás moc, můžete zpáteční cestu absolvovat plavbou lodí do města Acantilados de los Gigantes a odtud autobusem kdekoli potřebujete.

Masca - krmení koček zakázáno!

Masca - krmení koček zakázáno!

Masca

Masca

Pico del Teide

Čte se to "piko del teide", kdyby vám náhodou přišly na mysl nějaké jiné varianty. Jde o nejvyšší horu Španělska, přičemž my jsme si samozřejmě rezervovali povolení k výstupu předem (jak ostatně musíte učinit zde). V opačném případě se dostanete jen pod vrchol (3 555 m) a nebudete vpuštění dále. Jezdí zde i lanovka, ale jelikož nejsme žádná béčka, vyšli jsme si to hezky odspodu. Tedy, téměř odspodu. No, vlastně vůbec ne odspodu. Bylo to asi takhle.

Kdyby v kempu byla věž ze zvonem, tak právě odbíjí pátá hodina ranní. My v totální tmě balíme stan a všechny věci, abychom mohli s dostatečným předstihem dosáhnout vrcholu. Za rekordních 42 minut startujeme motor našeho kočáru a míříme vstříc parkovišti pod Teide. Nachází se ve výšce cca 2 200m, takže zbývá rozumných 1 500m. Čelovky svítí (pokud ji máte, což se mě bohužel netýká) a tak se relativně příjemnou, avšak stále temnou, cestou vydáváme nahoru.

Už se rozednívá a štěrkovou silnici střídá prudký malinkatý chodník z kamenů. Jelikož mám nohy mrtvé ještě z Mascy, hodně brzo začínám dávat přestávky cca po 100m. Přesně v 3000 m mi přestává platit cestovní pojištění, protože od této hranice se již jedná o pojištění pro "sportovní dovolenou", kterou jsem si samozřejmě nekoupil. Koho by taky napadlo, že ano. Mí spolucestovatelé si však místo pojištění od ČPZP pořídili pojištění od AirBank a tak jsou krytí až do 3 500 m (což jim taky stejně stačit nebude). Konečně dosahujeme chaty, kde končí lanovka. Pán za kovovou brankou velmi poctivě ověřuje, jestli máme skutečně povolení ke vstupu úplně na vrchol a tak vyrážíme. Cíl už je téměř na dosah a za 40 min jsme na úplně nahoře. Smrad jak na Silvestra (všudyspřítomná unikající síra) je vykoupena ohromujícím pohledem na celý ostrov.

Vrchol El Teide (3 718 m.n.m)

Vrchol El Teide (3 718 m.n.m)

Teide není jen tenhle kopec. Celá oblast okolního národního parku nabízí něco co nikde jinde na světě neuvidíte. V některých místních oblastech se testují vesmírná vozítka, protože povrch se velmi věrně podobá povrchu na Marsu či Venuši.

Sestup z El Teide

Sestup z El Teide

Po sestupu jsme se rozhodli, že kašleme na všechny kempy světa a využijeme pohostinnost některého z hotelů v La Orotava. Po třech dnech se sprchujeme.

La Orotava

La Orotava

Loro Parque

"Když zbude čas, tak bychom se mohli podívat do té zoologické, co?", asi takhle započalo uvažování nad tím, že bychom zašli do Loro Parku. Dle TripAdvisoru číslo #2 mezi zoologickými zahradami na světě a #1. Nejlepší zoologická zahrada v Evropě.

Nejít sem, by byla absolutně největší chyba, které bychom se mohli na Tenerife dopustit. Tohle není zoologická, jakou můžete najít v Brně, Olomouci nebo Ostravě. Největší lákadlo, show s kosatkami, jen tak jednoduše neuvidíte. Stejně tak se můžete podívat i na představení delfínů, lachtanů nebo papoušků. Na kosatky se doporučuji náležitě vybavit pláštěnkou a posadit se do "splash zone", tedy sekce, kde nezůstane jedna bota suchá.

Kosatky v Loro Parque

Kosatky v Loro Parque

Úplně geniální jsou přítomné reproduktory zabudované v obrubnících u chodníků. Hudební podkres zní úplně všude a celkový zážitek z parku je nakonec o to silnější. I po měsíci, kdy píšu tenhle příspěvek, mám obrovskou chuť se sem vrátit, protože je tady toho tolik k vidění. Loro Parque se hodně chlubí svou nadací, která zachraňuje ohrožené druhy apod. Je na posouzení každého jestli jde jen o pózu nebo to myslí opravdu vážně. Každopádně, dalšími zajímavými místy, které jen tak neuvidíte, jsou třeba inkubátory pro papoušky, zvířecí kuchyně (vaří se tady PRO zvířata) nebo místnosti pro testování inteligence zvířat.

Jedna z mnoha medůz v Loro Parque

Jedna z mnoha medůz v Loro Parque

Anaga

Pohoří Anaga je přesným opakem jižní části ostrova. Všechno oplývá zelenou barvou, dokonce můžete navštívit i místní mlžný subtropický prales s třímetrovými kapradinami. Ty jsme bohužel nějakým minuli, ale zato jsme si užili parádní pěší túru začínající v městečku Igueste de San Andrés a končící u El Semáforo. Pod semaforem si můžete představit opuštěnou budovu vysoko na kopci s parádním výhledem.

Punta del Hidalgo

Punta del Hidalgo

Najdete tady ještě jednu zvláštnost. Pláž Las Teresitas se světlým pískem dovezeným z Afriky. Na všech ostatních tenerifských plážích je písek černý.

Playa de Las Teresitas

Playa de Las Teresitas

Sbohem a šáteček

Na Tenerife jen tak nezapomenete. Každý si tady najde to své. Ten, co miluje válení na pláži i ten, co miluje zdolávání hor. Co se týče cen, nejsem si jist jestli někde v Evropě můžete najít něco víc exotického. Evropa začíná být trošku malá. Příští stanice, I.ra.l

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *