Byl jsem v ... #5 Londýně

První ze zastávek, která se může pyšnit označením západní Evropa. Ne, že by Barcelona nebyla úplně na západě, ale ruku na srdce, Británie se mentálně nachází trošku jinde. Ačkoli jsem byl v Londýně pouze necelých 5 dnů, dokázal jsem pocítit, proč se západu říká západ. Lidi jsou zde na sebe milí, všechno se řeší s klidem, klakson auta se nepoužívá na každé křižovatce a řidič couvající s náklaďákem vám poděkuje za 20 sekundové čekání na chodníku, i když jde o vaši bezpečnost, nikoli jeho. Mými parťáky byli při tomto tripu Miri a Kuře, přičemž jsou to oba bývalí obyvatelé Londýna, takže to tu měli docela prošmejděné. Jen díky nim jsem toho mohl vidět tolik.

London

Doprava

Jedním slovem - hustá - a to rovnou čtyřikrát. Tak hustá, že pokud se chystáte jet v 8:30 červenou linkou metra, do prvních 4 vlaků se prostě nevlezete, i když jezdí každou minutu. Tak hustá, že můžete na všech terminálech (metro, bus) platit normální bezkontaktní platební kartou a nemusíte tak kupovat žádné lístky, posílat SMS či využívat jiné výdobytky minulého století. Tak hustá, že každá stanice metra má svůj vlastní Twitter a informuje o mimořádnostech. A nakonec tak hustá, že jedna jízda metrem stojí cca 75 Kč a to pouze, pokud platíte platební kartou. Při platbě v hotovosti si připravte dvojnásobek.

Co se týče dopravy z/na letiště, záleží na které letíte. Pokud letíte z Brna na Stansted Airport, určitě si předem kupte lístky na vlak. Na Liverpool Street (víceméně centrum města) a zpět se dopravíte za £25. Na místě zaplatíte o £10 víc.

Jídlo

Všechno co jsem jedl bych označil za moc dobré a to jsem měl možnost vyzkoušet i balené indické jídlo z Tesca. Koupit si hotové balené jídlo v Česku se dá přirovnat k účasti v soutěži Faktor strachu. Co se týče podniků fastfoodového typu, rozhodně můžu doporučit Nando's (parádní pečeně kuře a k tomu dost dobrý hrášek) či Gourmet Burger Kitchen (burger).

Pokud si chcete vzít jídlo v krabičce s sebou, hledejte wagamama (polévky, těstoviny, saláty) nebo itso (sushi, saláty). Ať už si vyberete sushi, thajskou polévku nebo něco indického, všechno vypadá čerstvě a chutná to líbezně.

Nando's, itso, Ye Olde Cheshire Cheese, GBK

Nando's, itso, Ye Olde Cheshire Cheese, GBK

Co tady můžu vidět

Ani nevím kde začít, protože všechno se nedá stihnout za měsíc, natož za víkend. Londýn spojuje historické architektonické poklady s těmi moderními. Nejlépe zřejmě poslouží výčet všeho hlavního co jsem měl možnost spatřit. Místa jsou seřazena tak, jak jsme je navštívili, takže si z nich můžete udělat tři celodenní trasy.

Den první
  • Tower - Londýnská pevnost ukrývající mj. korunovační klenoty. Ano, tohle je to místo, kde si je Rowan Atkinson aka. agent Johny English nechá ukrást.
  • Tower Bridge - Společně s Big Benem, numero uno co musíte vidět. Jde o zvedací most z konce 19. století. Na internetu si můžete najít, ve které časy pod ním budou proplouvat lodě a kdy dojde k otevírání.

    Tower Bridge

    Tower Bridge

  • HMS Belfast - Jeden z křižníků britského námořnictva, který se účastnil bitev druhé sv. války. Aktuálně natrvalo zaparkován na Temži.
  • Hay's Galleria - Bývalé překladiště čaje. Čajová nostalgie zde plápolá i dnes a najdete zde spoustu kaváren, obchodů s čajem atp.
Hay's Galleria

Hay's Galleria

  • Shard - Novodobá dominanta města vysoká přes 300 m. Jde o mrakodrap ve tvaru jehlanu, přičemž český ekvivalent jeho názvu "střep" naznačuje, proč jeho vrchol vypadá tak jak vypadá. V nejvyšších patrech (69 - 72!) se nachází vyhlídka, ale musíte si připravit £26. Pokud budete číst dále, třeba ale narazíte na levnější alternativu ...
Shard

Shard

  • Borough Market - Tržnice s jídlem. Jedna z nejstarší v Londýně. Existuje zde již přes tisíc let. Koupíte zde typická britská jídla, čerstvé ryby, cukrovinky (och ty makronky), sýry, prostě všechno.
  • Shakespeare's Globe -  Novodobá rekonstrukce Globe Theatre, divadla, které je úzce spjato s osobou Williama Shakespeara. Původní divadlo bylo zničeno požárem a několik desetiletí po opravě zdemolováno. Vyznačuje se svou otevřenou střechou zaručující dostatečný přísun slunečního světla během divadelních her.
Shakespeare's Globe

Shakespeare's Globe

  • Tate Modern - Bývala elektrárna aktuálně poskytující prostory pro největší galerii moderního designu a umění v Londýně. Jako na většinu památek, se i zde dostanete zdarma, ale můžete navštívat i několik placených expozic. Nachází se zde turbínová hala využívaná pro speciální představení a výstavy.
  • Millenium Bridge - Visutý most spojující Tate Modern a Katedrálu sv. Pavla. #zajimavost Dva dny po slavnostním otevření musel být z bezpečnostních důvodů uzavřen, protože se příliš kmital.

    Millenium Bridge & St. Paul's Cathedral

    Millenium Bridge & St. Paul's Cathedral

  • St. Paul's Cathedral - Dle mého, "menší/slabší" verze Baziliky sv. Petra ve Vatikánu. Za návštěvu ale určitě stojí.
  • Museum of London - Jedno z mnoha moha muzeí, která zde můžete navštívit. Postupně projdete celou londýnskou historií, přičemž nejlepší jsou repliky uliček s dobovou hudbou a zvuky z ulice.
  • Guildhall & Guildhall Art Gallery
  • The Monument - Památník k připomenutí Velkého požáru Londýna, který se odehrál roku 1666 a zničil velkou část města.
  • The Gerkhin - Další mrakodrap, jeho jméno je odvozeno z toho, že vypadá trošku jako okurka (nakládačka).
  • 20 Fenchurch Street / "The Walkie-Talkie" / Skygarden - Všechna 3 pojmenování mají určitou souvislost s jedním místním mrakodrapem vysokým 160m. Zaprvé, 20 Fenfurch Street je jeho adresa. Nikdo nechce pojmenovávat mrakodrap adresou, tak se mu říká, zadruhé, Walkie-Talkie, protože vypadá trošku jako vysílačka. A za třetí, v jeho posledních patrech se nachází zahrada s výhledem na celé město, proto Skygarden. Pokud si zarezervujete si na jejich webu místo 3 týdny předem a dostanete se sem zcela zdarma. Výhled je dechberoucí.
Výhled ze Skygarden

Výhled ze Skygarden

Den druhý
  • London Eye - Asi nejkomerčnější záležitost. Nově pojmenovaná Coca-Cola London Eye (v noci svítí červeně). Prozatím největší ruské kolo na světě. Na dodávce jednotlivých dílů se podílelo několik státu včetně ČR (firma Škoda vyrobila hřídel a náboj kola).
London Eye

London Eye

  • Big Ben a Palace of Westminster - Sídlo parlamentu + nejznámější hodiny světa. Netřeba dodávat víc. Snad jen, že Big Ben se ve skutečnosti Big Ben nejmenuje. Ve skutečnosti jde o Elisabeth Tower (dříve Clock Tower). Název Big Ben pochází od zvonu, který se ve věži dříve nacházel. Ten praskl a byl nahrazen novým Big Benem. Aby toho nebylo málo, i nový zvon praskl, ale byl opraven a je používán dodnes, přestože zní mírně jinak.
Big Ben & Palace of Westminster

Big Ben & Palace of Westminster

  • Westminster Abbey - To co je pro Prahu Katedrála sv. Víta, to je pro Londýn Abbey. Konají se zde korunovace, pohřby a další významné události státního významu.
  • House Guards Parade - Koňské kolbiště (zápasiště, prostranství, aréna). Konají se zde přehlídky atp. Každý den v 11h (v sezóně) zde dojedou pánové na koních, aby vystřídali své druhy ve stráži. Hned za rohem se nachází slavná 10 Downing Street, sídlo britského premiéra.
House Guards Parade

House Guards Parade

  • St. James Park a Green Park - Po všech těch budovách trocha zeleně. Milé parčíky. Jezírka, stromy, promenády, veverky, kachny, labutě.
  • Hyde Park - No, zeleně myslím bylo dost, ale pokud se chcete uprocházet k smrti v největším parku, který má v uhlopříčce přes 2.5 km, směle do toho.
  • Victoria Memorial - Fontána s památníkem přímo před BP. Jde o poctu královně Viktorii, která vládla Anglii více než 63 let.
  • Buckingham Palace - Oficiální rezidence britské královny. Čekal jsem větší nádheru, ale přitom to má tak 3 (!?!) patra? Navíc máte věčně za plotem tisíc čumilů, čekajících až se pohne záclona. To nechceš.
  • Wellington Arch
  • Picadilly Circus - Známé náměstí s neonovými reklamami. Takové malé Las Vegas. Většinu času tady vystupují různí performeři a je tu neskutečně moc lidí. Skoro se tam nedali fotit, takže mám jen tuhle hnusnou fotku.

    Picadilly Circus

    Picadilly Circus

  • Oxford Street - Taková česká Pařížská ulice. Známé značky, zpravidla dražší věci.
  • Trafalgar Square - Náměstí připomínající bitvu u Trafalgaru. V každém rohu náměstí se nachází podstavec se sochou. Tři sochy (panovníci a významní válečníci) jsou zde na stálo a čtvrtá se každoročně mění. Je to dáno tím, že nedošlo k obecné shodě, čí socha se zde má nacházet.

Den třetí
  • National History Museum - Jedno ze dvou muzeí, do kterých jsem se hrozně těšil. Hlavní tahák? Kostěnné pozůstatky a zkameněliny dinosaurů. Kvůli velké návštěvnosti doporučuju vyjít brzo ráno a zfouknout expozici dinosaurů co nejdříve. Vyhnete se frontám. Pak si můžete pohodlně projít všechny ostatní sekce - savce, ryby, hmyz, ... I kdybych měl týden, tak stejně neuvidím všechno. Ačkoli nejsem úplně fanouškem nerostů a kamenů, místní expozice, ale hlavně pokladnice(!) obsahující kupř. sbírků 296 broušených diamantů srovnaných do pyramidy. Tato sbírka samotná vznikala 25 let.
National History Museum

National History Museum

  • Science Museum - Nejvíc očekávané muzeum č. 2. Opět shlédnuto jen v rychlíku, ale i tak to stálo za to. Najdete tu repliky vesmírných plavidel, auta, parní stroje, počítače a mnoho mnoho dalšího.
  • Lodí po Temži - Jeden z nejlepších zážitků. Kromě metra a autobusů můžete i lodě využít jako regulérní městskou hromadnou dopravu. Lodě jsou rychlé a pokud není mlha, kdy občas nejezdí, tak si můžete být skoro jisti, že vás bezpečně dopraví do vašeho cíle. Existují 2 typy tras - turistické (loudavé) a čistě dopravní (rychlé :-). U lodí se neplatí za "ujetou vzdálenost", takže za jednu cestu mezi jednou zastávkou zaplatíte stejně jako za jízdu z konečné na konečnou. Je to ideální způsob jak se dostat na Greenwich.
  • National Maritime Museum - Muzeum námořnictví.
  • Royal Observatory, Greenwich - Kdo by neznal Greenwich... pro toho je tu následující popis. Poblíž této observatoře se nachází nultý poledník, takže můžete v jeden moment stát jak na východní, tak na západní polokouli.
  • Greenwich Foot Tunnel - Jeden ze dvou pěších tunelů pod Temží.
Greenwich Foot Tunnel

Vchod resp. východ (na druhé straně řeky) do/z Greenwich Foot Tunnel

  • Canary Wharf - Londýnské finanční centrum. Jelikož v centru nebyl dostatek místa pro mrakodrapy bank, finančníci se rozhodli postavit si je víceméně "na vodě" a to na místě bývalých lodních doků na Isle of Dogs (Ostrov psů).
Canary Wharf

Canary Wharf

  • Museum of London Docklands - Muzeum doků. Ve své podstatě velmi podobné Museum of London, avšak cílí pouze na to jak se vyvíjelo právě námořnictví a doky. Velký důraz je kladen i na 2 sv. válku, během které byly doky téměř zničeny.

Hon na veverky

Je obecně známo, že místní parčíky oplývají zástupy těchto milých tvorů. Jakožto velký fanda filmu Doba ledová jsem si nemohl nechat ujít pořízení fotografie s některým z členů tohoto živočišného druhu. Pokud jim nabídnu nějaký oříšek, prý mi, cituji: "Urvou ruce". Jako nejlepší místo k lovu mi byl doporučen park u observatoře Greenwich. Naše skupina, vybavena buráky a plně odhodlána, se vydala vstříc těmto rádoby ořechochtivým stvořením. Hon započal. O 45 min a 87 fotek později jsme uznali, že veverky asi nemají svůj den, a že blíž než na 3 metry se asi neodhodlají. Prý urvou ruce. To určitě. Lemry rozmazlené.Veverka

Tak jaké to bylo ...

Skvělý. Jestli máte volný víkend, určitě se sem podívejte. Velké díky mým průvodcům a společníkům, bez kterých by to rozhodně nebylo tak super jak to bylo. Vlastně by to pravděpodobně vůbec nebylo. Každopádně, nebyl jsem tady naposled. Ještě tady mám nějaké resty - British Museum, Westminster Cathedral,...

Fin.

BestOf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *