Byl jsem v ... #1 Římě

Tímto článkem bych rád odstartoval seriál o zajímavých místech, která jsem navštívil. Měl by sloužit nejen jako vzpomínka pro mě, ale trošku jako cestovatelský průvodce pro někoho, kdo by zmíněné místo třeba chtěl navštívit. Díl první - Řím ...

Doprava

Do města jsem dorazil letadlem a to na letiště Fiumicino. Do centra se dá dostat vlaky nebo autobusem - drahý a rychlý vlak Leonardo Express (15€), vlak FC1 (tím jsem jel já - 8€) a nakonec pomalý, levný bus (4 - 6€). Dopravu po městě bych popsal asi jako "pokud se neztratím v Praze, neztratím se ani v Římě". Dvě linky metra, spousta autobusů a nějaké ty tramvaje. Pokud chcete cestovat víceméně neomezeně, můžete si koupit jízdenku BTI (3 dny - 16,5€), která platí téměř po celém městě kromě cesty na letiště. Běžná jednosměrná jízdenka (BIT) vyjde na 1,5€.

Viděl jsem ...

toho opravdu mnoho. Ať se v Římě vydáte jakýmkoli směrem, určitě natrefíte na nějakou památku. Pokud ještě studujete, na spoustě památek mají "reducto" vstupné, které ve většině případů znamená 50% slevu. Potřebujete ale mezinárodně uznávanou studentskou kartu, takže třeba ISIC. Všechny zde uvedené ceny vstupenek jsou právě ty redukované. Určitě byste neměli minout:

  • Pantheon (zdarma)
  • Bazilika sv. Petra (zdarma) - Známá vatikánská bazilika. Před vstupem jste pečlivě kontrolování, zdali máte kalhoty minimálně pod kolena a zakrytá ramena. Pokud ne, nemůžete vstoupit. Doporučuji si za 5€ zaplatit výstup na kupoli (600 schodů), výhled je opravdu parádní avšak za cenu docela dlouhé fronty 30+ min.
  • Bazilika sv. Pavla (zdarma) - Překvapivě zde téměř nikdo není a památka se nenachází ani v mapce pro turisty, kterou jsme si koupili na letišti. Pro mě osobně nejzajímavější památka Říma.
  • Forum romanum (7,5€) - Dvoudenní vstupenka zde je platná i pro Paladium a Koloseum. Rozhodně doporučuji koupit před vstupem do Paladia. Není zde žádná fronta na rozdíl od Kolosea, kde musíte čekat minimálně hodinu. Tuto frontu pak krásně přeskočíte.
  • Paladium (-)
  • Koloseum (-) - Hrozně moc lidí, ale za návštěvu jistě stojí.
  • Pomník Viktora Emanuella II. (zdarma)
  • Vatikánské muzeum (8€) - Malované stropy, obrovské koberce, spousta soch, přesně takhle se dá muzeum popsat. Součástí prohlídky je i návštěva Sixtínské kaple, která je známa stropem malovaným Michelangelem. Na to, jak jsem se těšil, nakonec jsem byl celkem zklamán. Čekal jsem něco "většího/lepšího/grandióznějšího". Před vstupem si musíte počkat hoooodně dlouho frontu. Pokud nechcete čekat, můžete si koupit vstupenku přes internet, ale musíte počítat s příplatkem.
  • Fontana di Trevi (zdarma) - Během naší návštěvy bohužel zavřená a obklíčená lešením. Snad příště.
Pokud se zpětně zamyslím, do nejzajímavějších památek se dostanete úplně zdarma.

Jídlo

Pizza, rizoto, těstoviny. Nic jiného tady jíst asi nemá smysl. Cena jídla se pohybuje od 8€ do 12€ a já osobně se všude najedl velmi dobře.

Zajímavosti

  • Metro. Kromě toho, že bylo smradlavé a špinavé, byl jsem svědkem okradení kapsáři resp. kapsářkami. Dvě holky stojí u dveří, které se začnou zavírat, holky vyskočí ven a něco mi hodí pod nohy. V duchu si říkám "super, to určitě bude nějaká bomba, sbohem živote", ale naštěstí to byla "jen" peněženka. Kouknu na ně přes skleněnou výplň dveří a ukazují prstem někam doprava. Beru peněženku, ptám se mužů napravo, zdali není jejich a setkávám se s kladnou odpovědí.
  • Všude po městě jsou rozesety veřejné zdroje vody. Voda by měla být pitná (zatím stále žiju) a v letním parnu docela osvěží.

Foto

Autorem fotografií je Štěpán Dalecký. Díky za ně!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *