BIT - 1. ročník

V prvním článku se pokusím popsat svůj první rok svého studia na Fakultě Informačních Technologií VUT.

Asi pro každého člověka je přechod mezi SS a VŠ celkem znatelný. Už vám nikdo nestojí za zadkem a říká "udělej toto a toto", ale musíte sami aktivně zjišťovat náležitosti studia a celkově života v novém města (platí jen pro někoho). Student FIT (oproti studentům jiných fakult VUT) má navíc situaci trochu stíženou tím, že musí informace vyhledávat na více místech. FIT totiž podporuje vlastní informační systém zvaný WIS. Jako každý VUT student máte ovšem přístup i do VUTBR portálu, kde se například registrují koleje (2x hurá roztříštěnosti).

Dost bylo úvodních řečí a nyní k samotnému prvnímu ročníku, resp. 1 semestru. Nepovažuji se za nějakého super úspěšného studenta, tudíž budou vaše výsledky jistě lepší :-). Zhruba takto vypadá tabulka, kterou na konci roku vidíte ve WISu:

Ak. rok 2009/2010, semestr zimní

Zkr Předmět Body Zn Kr
IAS Asemblery 63 3D 6
IDA Diskrétní matematika 81 2B 7
ITO Teorie obvodů 73 2C 6
IUS Úvod do softwarového inženýrství 65 3D 5
IZP Základy programování 68 3D 7

Pár slov k jednotlivým předmětům:

IAS - Asemblery - Pokud se vám líbí instrukce jako MOV, JMP, INC je tento předmět stvořený právě pro vás. Předmět se zaobírá programování na nejnižší úrovni abstrakce. V průběhu semestru navštěvujete cvičení, která jsou bodově ohodnocená (2 body za cvičení). V půlce semestru následuje půlsemestrální zkouška, která spočívá v "odkrokování" určité části kódu a vypočítání několika příkladů. Rozhodně se doporučuji podívat na testy z minulých let.
Hodnocení: 6/10

IDA - Diskrétní matematika - Po několika prvních přednáškách jsem z tohoto předmětu nechápal vůbec nic. Jedná se o matematiku z teoretického rázu. Vyskytují se zde pojmy jako Euklidovský prostor, Grupoid, Booleova algebra, Tranzitivní uzávěr a jiné speciality. Až později během studia jsem litoval, že jsem na IDA nedával větší důraz. Některé věci jsou později potřeba. Abych ale jen nestrašil, součástí osnov je i Lineární algebra, tedy matice a vše kolem nich.
Hodnocení: 4/10

ITO - Teorie obvodů - Pro mne, jako studenta SŠ se zaměřením na elektro celkem pohodový předmět. Ohmův zákon, volty, ampéry atp. Přednášejícím je doc. Kunovský, jehož charisma se hvězd dotýká 🙂 Součástí je bodovaná úloha na konci semestru.
Hodnocení: 7/10

IUS - Úvod do softwarového inženýrství - Nejtěžší předmět prvního semestru. Přednášejícím je dr. Křena, který umí tuhle vcelku nezáživnou látku celkem dobře podat. Berou se teoretické informace kolem vývoje, životního cyklu softwaru apod. Musíte vypracovat několik projektů. Jeden společný s předmětem IZP (dokumentace k projektu) a veledůležitý ER diagram. Modelujete databázi nějakého "reálného systému" systému a výstupem je právě tento diagram.
Hodnocení: 6/10

IZP - Základy programování - Hned na první přednášce nám bylo vysvětleno slovo "základy". Je to asi 3x tolik, než si ve skutečnosti pod pojmem "základy" představujete 🙂 Vypracováváte 4 projekty, které vás téměř určitě naučí syntaxi a zmíněné základy programování. Vše se děje v jazyce C, který se mi subjektivně líbí mnohem více než třeba Pascal, který je vyučovaný na většině elektro SŠ. Projekty rozhodně nepodceňujte a rezervujte si na ně dostatek času. Když jdete na FIT a o programování skoro nic nevíte, doporučuji si třeba o prázdninách projít nějaký tutoriál/knížku zaobírající se programování v jazyce C. Součásti předmětu je také půlsemetrální test, který se ovšem soustředil spíše na nedůležité věci.
Hodnocení: 7/10

 

Ak. rok 2009/2010, semestr letní

Zkr Předmět Body Zn Kr
IFY Fyzika 64 3D 5
IMA Matematická analýza 52 3E 5
INC Návrh číslicových systémů 80 2B 5
IOS Operační systémy 61 3D 5
IPR Prvky počítačů 75 2C 6
BAN2 Angličtina 2: mírně pokročilí 2 87 2B 3
IJC Jazyk C 60 3D 5

Pár slov k jednotlivým předmětům:

IFY - Fyzika - Podle mě zbytečnost. Pokud by se tento předmět soustředil na  hlavně na vektory, matice a další "IT like" věci, asi bych ho uvítal. Ale to jak bude v tiskárně vystřelován inkoust na papír je mi opravdu jedno. Předmět je vyučován na FEKTu (fakulta elektrotechniky) a obecně nemají tuto fakultu studenti FITu příliš v lásce. Této nevraživosti fyzika určitě napomáhá. Nejen že musíte vypracovávat protokoly a věcech, které vás vůbec nezajímají, ale celkově je poloha fakulty celkem z ruky. Velice také záleží na přiděleném cvičícím, kterému odevzdáváte vypracované protokoly. Někteří nemají vysoké požadavky, u jiných musíte počítat chyby měření všeho druhu atp.
Hodnocení: 2/10

IMA - Matematická analýza - Matematiku opravdu moc v lásce nemám a tenhle předmět mi to jen potvrdil. Bohužel mi moje střední neřekla, co to je derivace nebo integrál, takže jsem celkem koukal, když jsem byl obeznámen s tím, že už to mám umět :-D. Hodně mi při studiu pomohl text Základy vysokoškolské matematiky pro beznadějné případy. Přednášející je dr. Krupková a přednášky se mi celkem líbily, svému oboru rozumí velmi dobře.
Hodnocení: 4/10

INC - Návrh číslicových systémů - Pokud vám něco říkají pojmy jako Karnaughova mapa nebo Booleova algebra, tak tento předmět bude pro vás spíše odpočinkovým. Část předmětu se věnuje také programování pro FPGA (druh čipu), který je umístěný na FITkitu. Jedná se o školní zařízení, na kterém v průběhu studia píšete pár projektů. Je to deska s displejem, klávesnicí a hromadou rozhraní. Součástí tohoto předmětu je také projekt. Za našich dob jsme implementovali Přístupový terminál. Dostali jste přiřazen kód a po jeho naklikání na klávesnici FITkitu musela být na displeji zobrazena hláška "Přístup povolen". V opačném případě "Přístup odepřen".
Hodnocení: 6/10

IOS - Operační systémy - Strašák druhého semestru. Nekompromisní profesor Vojnar vás zatáhne do tajů Linuxu, souborových systémů, plánování procesů atd atd. Je toho opravdu mnoho. Bohužel musím říct, že tříhodinové přednášky jsou na tento předmět přespříliš. V tomto předmětu bych vyzdvihl 2 věci. Dozvíte se, jak v Linuxu reálně fungují některé principy, klidně se na ně můžete podívat přímo ve zdrojovém kódu. Druhým kladem jsou projekty. První se píše v BASHi. Jedná se většinou o nějaké formátování/filtrování linuxových dat. Tenhle projekt se ovšem v zajímavosti může jít zahrabat oproti tomu druhému. Zpravidla implementujete v jazyce C zpracování paralelních procesů. V našem ročníku jsme řešili problém večeřících filozofů. Musíte docílit toho, aby filozofové jedli v jakž takž nějakém rozumném pořadí, musíte zabránit uváznutí (každý veme jednu vidličku a program stojí) a spoustě dalších situací. Každopádně předmět je to super, ale opravdu težký -> nepodcenit!
Hodnocení: 9/10

IPR - Prvky počítačů  - Předmět bych popsal asi tím stylem, že vemete poznatky z ITO a začnete z nich skládat složitější obvody. Opět je přednášejícím doc. Kunovský, ale zde bych spíše vyzvedl super cvičení. Můj cvičící, Ing. Szöllös, byl fakt super a cvičení jsem si docela užíval. Většinou jste dostali kupu součástek a skládali různá hejblátka a blikátka, načež jste sledovali průběhy napětí/proudu na PC.
Hodnocení: 6/10

BAN2 - Angličtina 2 - Co říct. Prostě angličtina :-)
Hodnocení:
5/10

IJC - Jazyk C - Rozšíření IZP, které přednáší dr. Peringer (opravdu frajer). Jedná se o volitelný předmět. Pokud si myslíte, že  jste IZP zvládli levou zadní zapište si tento předmět. Jazyk C je zde probrán opravdu dopodrobna. Vytváříte zde 2 projekty, které se každý skládají z několika částí.  V podstatě jen implementujete některou z vlastností jazyka C++. Může se to zdát jako hračka, ale v těchto případech naroste 20ti řádkový kód na 500 řádkový. Projekty jsou zvládnutelné. Ovšem až uvidíte zkoušku, tak vám budou vlasy vstávat na hlavě. Je rozdělena na 2 části. Testovou a textovou. V testové se můžete setkat třeba s příkladem:

Textová část je programování "na papír" a vůbec ne žádné jednoduché konstrukce. Příkladem může být celkem složité makro na prohazování horních a spodních N bitů v nějakém čísle. Předmět jako takový je opravdu super, rozhodně doporučuji zapsat.
Hodnocení:
9/10

Zhruba takto bych popsal můj první rok. Pokud budete mít další dotazy klidně pište do diskuze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *