MIT - 3. semestr

Předposlední semestr mého studia byl nabitý spoustou zajímavých předmětů. Většina z nich byla však spíše na rozšíření obzorů, než aby se jednalo o nějaké "must-know" každého inženýra.

Ak. rok 2012/2013, semestr letní

Zkr Předmět Body TYP Kr
BMS Bezdrátové a mobilní sítě 77 P 5
SEP Semestrální projekt 85 P 5
SIN Inteligentní systémy 70 P 5
ZZN Získávání znalostí z databází 65 P 5
BIO Biometrické systémy 58 V 5
BIS Bezpečnost informačních systémů 56 V 5
TAM Tvorba aplikací pro mobilní zařízení 90 V 5

BMS - Bezdrátové a mobilní sítě - Ačkoli mě sítě příliš neberou, tenhle předmět se mi velice líbil. Dozvíte se, jak je to s tím GSM, GPRS, EDGE, UMTS apod., jak přesně funguje GPS, satelitní komunikace obecně a spoustu dalšího. Do předmětu se vypracovávala dvojice projektů. První spočíval v implementaci vhodných ECC (Error Correction Code), tedy algoritmů pro zabezpečení souborů. Pokud jste jej vypracovali kvalitně, mohli jste dostat bonusové body ke zkoušce. V druhém projektu, který však skoro nikdo nedělal, jste museli zpracovat kus DVB streamu (data co vám tečou do televize) a video pakety příslušných kanálů spojit a roztřídit do složek. Hodně zajímavá záležitost. Proč jej tedy skoro nikdo nedělal? Protože 8 bodů a cca týden práce. U konce semestru to je pro mnoho lidí neakceptovatelné. Zkouška férová (i když nevím jestli někdy využiju znalost, že RDS používá BPSK modulaci), ale těžká.
Hodnocení: 9/10

SIN - Inteligentní systémy - Smícháme SFC (Neuronové sítě), EVO (Evoluční algoritmy), AGS (Agentní systémy), přidáme inteligentní budovy, dochutíme inteligentními křižovatkami a můžeme si pogratulovat. Právě jsme upekli SIN. Jakožto přehledový předmět pro jiný obor než inteligentní systému dejme tomu, ale mě osobně příliš nepřinesl. Přednášející navíc nevypadal, že je jej výuka úplně baví. Projekty se vypracovávají ve dvou lidech, přičemž si sami zvolíte variantu nějakého inteligentního řízení a tu implementujete. V našem případě to třeba bylo řízení křižovatky pomocí SIMLIB. Zkouška byla velice podobná těm z minulých let, takže její nastudování vám jistě pomůže s úspěšným zvládnutím předmětu.
Hodnocení: 4/10

ZZN - Získávání znalostí z databází - Na tuto věc jsem se hrozně těšil. Hlavní gró předmětu spočívá v hledání informací, které nejsou na první pohled vidět, např. neexistuje (v případě dolování dat z databází) SQL dotaz, kterým tuto znalost získáme. Po zmaštěné půlsemestrálce (4.5/15), která se zabývala opravdu okrajovými záležitostmi, bylo zapotřebí vymazlit projekt nejlépe na plný počet bodů. Cílem projektu bylo na zadané databázi vydolovat co největší množství informací. K dispozici byly například databáze vín, data ze sčítání lidu apod. Má varianta, demografická data (něco jako sčítání lidu), se zabývala predikcí příjmů domácností v závislosti na počtu členů domácnosti, věku členů, zda-li jde o přistěhovalce a další spoustou atributů. Docela mě zklamala i zkouška, která se nesla v podobném duchu jako půlsemestrálka a dle mého se nezabývala tím opravdu podstatným. Tenhle předmět má obrovský potenciál k rozvíjení, protože dolování informací ze všech možných zdrojů bude čím dál více využíváno.
Hodnocení: 6/10

BIO - Biometrické systémy - Tento předmět si často studenti registrují jako "dávačku za 5 kreditů". S tou jednoduchostí to nebude tak žhavé a opravdu se musíte něco naučit. Má naprosto skvělá cvičení a vyplatí se registrovat jen kvůli nim. Sami vyzkoušíte si, jak funguje snímání několika biometrických údajů, jako jsou otisky prstů, sítnice oka, snímek termokamerou a spoustu dalších zajímavých věcí. Dokonce si můžete domů odnést vlastní otisk jako suvenýr ať v digitální i fyzické podobě (průhledný obdélník jak jej pravděpodobně všichni známe od Dextera). Přednášky jsou provázané spoustou informací z praxe a některých projektů, které jsou na škole řešeny. Vystřídá se zde několik přednášejících, takže i v tomto ohledu se můžete těšit na informace od opravdu fundovaných lidí.
Hodnocení: 9/10

BIS - Bezpečnost informačních systémů - Tenhle předmět by měl být určitě povinný, nikoli jen povinně volitelný. Dozvíte se základy bezpečnosti ve spoustě oblastí informatiky, jmenovitě některé poznatky - SSL, certifikace, Common Criteria, útoky na databáze, nedokonalosti mobilních zařízení a v neposlední řadě zabezpečení čipových karet. Úplně parádní je v tomto předmětu projekt, kdy se snažíte hledat slabiny na přiřazených serverech. Každý váš úspěšný útok bude odměněn tajným klíčem, přičemž jeden odhalený klíč se rovná jednomu bodu z projektu. Druhý projekt, neméně zajímavý, vám ukládá za cíl využít Buffer Overflow zranitelnost (char buffer[10]; gets(buffer); - víme). Co se týče přednášek, půlku má na starost garant doc. Hanáček a zbytek zpravidla externisté. Až na Common Criteria opravdu stojí zato a doporučuji navštěvovat. Přímo na přednášce jsou demonstrovány uváděné typy útoků a jelikož opravdu rozumíte tomu "kde je problém", můžete si je vyzkoušet i sami později. Nesmím zapomenout zmínit extrémní rychlost při opravování všech zkoušek - zpravidla ještě tentýž den.
Hodnocení: 10/10

TAM - Tvorba aplikací pro mobilní zařízení - Jelikož jsou mobilní zařízení moje vášeň, tento předmět byla jasná volba. Je veden celkem netradičně a studenti mají velký vliv na jeho obsah. Mohli jsme v určitém rozsahu navrhovat témata přednášek nebo co naopak slyšet nechceme. Vypracovává se projekt ve čtveřici, který by měl být inovátorský, netradiční, šílený, atp. Během počátku semestru prezentujete co za projekt jste vymysleli, co od toho očekáváte, v čem je to nové, proč jste si vybrali právě toto téma, načež na konci semestru uvedete jak se vám povedlo vytyčené cíle splnit a co vám celkově projekt dal. Tenhle předmět není až tak o přednášení, biflování pouček nebo napsání projektu za 20 bodů a šmitec. Snaží se rozvinout kreativitu, soft-skills (prezentace, ...), myšlení nad vlastní prací a právě toto se příliš často nevidí. Co bych naopak zkritizoval, o mobilních zařízeních, pokud jste jejich fanda, se toho moc nedozvíte.
Hodnocení: 9/10

Tento semestr se mi z celého působení na FIT líbil asi nejvíce. Vysoká rozmanitost získaných znalostí, mnoho zajímavých projektů a další hromada oblastí k dalšímu prozkoumávání. Za mě palec nahoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *