Google I/O Extended 2012

V tomto článku bych rád shrnul pocity z Google I/O Extended, kterou pořádal brněnský GUG (Google User Group).

Google každoročně pořádá v San Francisku konferenci I/O (input/output). USA je pro Čechy trochu "z ruky", tudíž se musíme spokojit pouze s živým streamem na Youtube. Pokud se chcete opravdu dívat, máte 2 možnosti. Buď si pustíte stream někde doma nebo vyrazíte za lidma, kteří mají podobný zápal pro věc jako vy, a užijete si akci společně. I/O Extended pořádal GUG ve dvou městech, Praze a Brně. Pomineme-li fakt, že brněnská verze je mnohem lepší než ta pražská, akce se mi velmi líbila.

Po příchodu jsme dostali nějaké dárečky (tričko, hrnek, placku a samolepky) a usadili se ke stolům, na kterých byly připraveny nějaké dobroty. Hladký průběh zajišťovali 4 sympatičtí knihovníci, vlastně 1 knihovník a 3 knihovnice. Akce probíhala přesně podle programu, takže pomalý rozjezd byl opravdu pomalý :-D. Po několika vypitých nápojích dorazila brněnská IT celebrita, Kuba Čížek, a zajistila audio náčiní pro kvalitní poslech počáteční keynote Googlu. Než začala samotná keynote, Igor Hlaváč (knihovník; zástupce GUGu) nám řekl pár slov o akcích, které GUG v průběhu roku uspořádal. Byly to přednášky lidí pracujících v Googlu nebo různá Gpiva aj. Škoda, že jsem se o nich nedozvěděl dřív, na nějakou bych jistě zavítal.

Po promeškaném oficiálním startu I/O následoval improvizovaný start, který již proběhl bez problémů (aby taky ne). Google pojal úvod své konference ve velké stylu a hodně dobře se na to koukalo. Co všechno vlastně bylo oznámeno?

  • Android Jelly Bean 4.1 - Nová verze Android, důraz hlavně na rychlost systému a super uživatelský zážitek.
  • Nexus 7 - Výkonný sedmipalcový tablet, který bude likvidovat konkurenci hlavně cenou $200.
  • Google Q - Svítící černá koule, která se dá připojit k TV nebo domácí repro soustavě, načež je do ní streamován obsah z telefonu/tabletu.
  • Obchod s filmy, časopisy - Samozřejmě US only.
  • Vylepšené vyhledávání - Tenhle vyhledávač již dokáže chápat význam slov a podle něj také vyhledávat. Zároveň byl představen asistent napodobující chování Siri od Applu.
  • Google Glass - Zhruba ve 3/4 konference vběhl na pódium Sergey Brin s dotazem "Chcete vidět nějakou novinku v oblasti Google Glass?". Tohle nemohlo dopadnout jinak než obrovským zájmem publika. Pomocí těchto brýlí a Google Hangout jsme mohli živě sledovat seskok parašutistů ze vzducholodě, přímo na budovu kde probíhala keynote. Opravdu cool. Nakonec byl oznámen prodej Google Glass vývojářům (US only) za cenu $1500.
  • ... (spousta dalších maličkostí)

Pominu-li občasné záseky streamu, kvůli blbé Wi-Fi, tahle akce se mi hrozně líbila. Díky GUGu za uspořádání a za rok (nebo dřív) se určité uvidíme znova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *