Android Roadshow 2012

Jakožto zarytý Androiďák jsem na takové akci nemohl chybět. Po mírném bloudění v Brně (tramvaje kvůli opravě kolejí jezdily jinudy) jsem konečně dosáhl svého cíle - hotelu Holiday Inn. Když jsem přicházel k hotelu, ocitl jsem se ve skupině dalších fanoušků zeleného robota, načež se nás ujala služba hotelu a dovedla přímo k budově, kde je Roadshow konala. Řada od registrací měla délku slušně vzrostlé anakondy (lépe řečeno několika anakond). Byli jsme proto vyzváni Petrem Mišákem (SvětAndroida.cz), abychom rovnou vstoupili do sálu a registrovali se později.

Během celého dne bylo přichystáno celkem 8 přednášek (pomineme-li úvodní), některé se mi líbily více, některé méně, žádný propadák se ale nekonal. Pár slov ke každé z nich:

HTC — Samozřejmě, šlo o propagaci produktů (jak jinak), ale celkem zajímavým stylem.  Hlavní důraz přednášející kladl na novou řadu HTC One, konkrétně na audio výstup a fotoaparát. Jediný konkrétní poznatek, který si pamatuji, že nové telefony dokážou vytvořit až 99 snímků v jedné sekvenci focení (držíte tlačítko spouště a snímky létají jeden za druhým). Konkurence údajně zvládá jen 20.

Tipy, jak naplno využít svůj telefon —  Celkem dobrá přednáška, ale asi bych ji nazval jinak. Petr Nálevka zde prezentoval některé své aplikace + několik dalších. Aplikace to určitě jsou zajímavé, žádnou z nich jsem ale neznal. Jde o PumpDroid - databáze čerpacích stanic, Sleep as Droid - inteligentní budík, MHDroid - jízdní řády a ještě další na které už si nevzpomenu. S novým telefonem si minimálně aplikaci Sleep as Droid stáhnu, protože se mi opravdu líbila.


logo-app
App Name
Developer
Free   
pulsante-google-play-store
pulsante-appbrain
qrcode-app

Proč Android s Tegrou 3 a co všechno dovede —  Jedna z lepších přednášek, kterou prezentoval zástupce nVidie Igor Staněk. Bohužel jsem ale přednášku nestihl celou, protože jsem se byl registrovat. Hlavní důraz téhle přednášky byl na architekturu Tegra 3. Jak a kdy pracují jednotlivá jádra, proč je Tegra lepší než ostatní apod. Já osobně jsem se moc nového nedozvěděl, protože mě Tegra zajímá a skoro vše jsem si přečetl již dříve.

Jak využít NFC a proč je cool —  Tahle přednáška mi připomněla školu, konkrétně přednášky ze sítí. Slajdy se spoustou textu (ble) tohle hodně zajímavé téma skoro úplně zabily. Petr Mazanec (Mautilus) zde kladl důraz hlavně na obecnější věci (jaká jsou zařízení a jak to vůbec funguje) nicméně i toto bylo pro mne osobně přínosné. Teď už vím, k čemu všemu lze NFC použít (zaujalo mě čtení diagnózy pacienta přímo u jeho lůžka v nemocnici pomocí telefonu -- cool!) a na jakém principu funguje 🙂

Asus —  Asus vzal propagaci výrobků úplně jinak než HTC. Šlo víceméně o „přečtení“ specifikací modelů Pad TF300T, Pad TF700T, PadFone a Nexus 7. Popravdě je mi celkem jedno, že pro tyhle tablety existují 3 druhy pouzder, protože je to otázkou 30s hledání na internetu, rozhodně jsou to ale výrobky velice zajímavé. K Nexusu 7 zazněla informace, že první várka do ČR by měla dorazit v září v objemu 1000 kusů (není to ale jisté).

Tipy na aplikace -- Kromě jedné aplikace, která z vás udělá tlusťocha, jsem všechny znal, takže z mé strany užitek žádný. Petr Mišák uváděl aplikace jako Google Goggles, Pubtran, Překladač aj. Popravdě si nejsem jistý, zdali tahle přednáška někomu něco dala. Na téhle akci jsou lidé, kteří se donutili někam přijít a očekává se určitá znalost toho, co se jim líbí. Samozřejmě se mohu mýlit, ale já to vidím takto.

Monetizace a jak nekrást —  Na tohle jsem se vysloveně těšil a oprávněně. Přednášejícím není nikdo jiný, než vývojář aplikace Free SMS Sender, Michal Vojtíšek. Dozvěděl jsem se několik tipů, jak se dá vydělat nějaké peníze na mobilních aplikacích, proč vyvíjet aplikaci minimálně ve dvou lidech (je těžké skloubit dohromady postavu programátora, designera a obchodníka) atp. Reklama podle něj rozhodně není cesta jak vydělat. Jako příklad uváděl svou aplikace, která při několika milionech zobrazení vydělá maximálně $100 týdně. Nakonec se pokusil položit otázku, proč lidi vůbec aplikace kradou, ale na tohle se jasně odpovědět bohužel nedá.


logo-app
App Name
Developer
Free   
pulsante-google-play-store
pulsante-appbrain
qrcode-app

Android očima grafického designera —  Dalši super přednáška. Přednášel Michal Feltl, což je člověk z Inmite. Pro mě, jakožto člověka, který neumí najít 2 barvy, které se k sobě hodí, bylo tohle velice užitečné. Zmínil zajímavý web Dribbble, kde velká spousta grafiků dává své výtvory, což může být pro někoho (jako jsem já), nepřeberný zdroj inspirace. V přednášce popsal, jak se měnila role designera aplikací s postupným vývojem systému Android. Počáteční fáze, kdy programátor=designer je pryč a nyní mají grafici mobilních aplikací své místo ve vývojovém týmu jisté.

Jaká zařízení jsem si osahal?

HTC One X —  Top model značky HTC. Disponuje obřím 4,7‘ displejem, ačkoli se mi tak velký nejevil. Letmo jsem si prošel menu a pár aplikací, telefon jako takový bych ale nechtěl. Sice je prostředí takové krásně vzdušné a uhlazené, na druhou stranu se mi občas trochu zadrhávalo (možná jsem byl moc rozmlsaný Nexusem 7).

Asus Nexus 7 —  Tak o tomhle zařízení snad nejde mluvit jinak než v superlativech. Vedle Nexusu byl na stole ještě nějaký Tab od Samsungu, takže se přímo nabízelo porovnání. Co se týče kvality animací a celkové rychlosti systému, byl Samsung roztrhán na kusy. Z keynote Google na I/O jsem byl k projektu Butter celkem skeptický, ale opravdu to funguje a opravdu to jde poznat i okem. Na Nexusu jsem si vyzkoušel mimo jiné i Dead Trigger a vypadalo to vskutku parádně. Jediné co se mi nelíbí, jsou poměrně velké okraje od displeje. Kdyby byly okraje menší, možná bych zase nadával na to, že si šmátrám prsty po displeji a tablet nejde pořádně chytit, kdoví. Zohledníme-li cenu 6400 Kč, jedná se o fakt super kup.

Beats Solo + HTC Sensation XE —  Jak na mě zapůsobila tato super imba über cool sluchátka Beats? Vlastním Koss Porta Pro, takže si to dovolím menší porovnání právě s nimi. V telefonu byla jediná písnička a to Blood Sugar od Pendulum, kterou znám, takže mohu směle porovnávat. Beats mají oproti Kossům uzavřené mušle, takže míra potlačení okolního zvuku je úplně jinde.  Buď mám zvuk Kossů zažitý nebo to prostě neslyším, ale Beats mě co se týče zvukového projevu moc nezaujaly (ačkoli jsou asi 4x dražší než právě Porta Pro). Možná jsem taky podlehl očekávání nad slastným zvukem, který mě položí do kolen, ale nic takového se bohužel nekonalo. Za mě tedy Porta Pro 🙂

Pozitiva:
+ Organizace
+ Spousta zařízení, které jste si mohli vyzkoušet
+ Nexus 7
+ Pěkné přednášky
+ Quadrokoptéra

Negativa:
- Stísněné prostory a stánky výrobců v podstatě na chodbě (na Fakultě informatiky VUT by se mi líbilo víc 🙂
- Osmileté (cca) dítě hrající DeadTrigger na stánku nVidie.
- Samsung dovezl jen maketu Galaxy Nexusu, čímž mě pěkně nasral. Na maketu se můžu mrknout i v prodejně T-Mobilu.

Celkově se mi Roadshow líbila a řek bych, že svůj účel splnila. Android se dostává čím dál více do povědomí lidí a to je jen a jen dobře. Sice nás pořadatelé lákali i do dalších měst, ale jednou to myslím stačilo.

2 thoughts on “Android Roadshow 2012

  1. Ondra napsal:

    Sam bych to asi lip nenapsal. Samsung jsem z prohlidky uplne vynechal a mrzelo me ze nedorazil Huawei.Jinak to dite parici Dead Trigger byl synek Igora Stanka,zrovna kdyz jsem byl u stanku,reagoval na pripominku z davu,jestli je vhodny ho to nechat hrat,jestli z neho nebude nasilnik...

    1. Lukáš Sztefek napsal:

      Huawei mě taky nepotěšil (navíc jsem jej úplně zapomněl zmínit). Celkem jsem se divil jak si to ten chlapec dával, ale evidentně má natrénováno z domova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *