Android Roadshow 2013

Rok se s rokem sešel a opět začíná doba Androidích Roadshow, které se konají na celkem 7 místech po celé ČR. Letos jsem se zúčastnil opět Roadshow v Brně, která se konala jako první v pořadí. Nasnadě je porovnání s minulým ročníkem, kterého jsem se také zúčastnil. Vše se odehrávalo na stejném místě, v kongresové hale hotelu Holiday Inn. Organizace byla skvělá, oproti minulému ročníku dostal každý registrovaný účastník vlastní QR kód, který ukázal u vstupu a byl rychle "vyřízen".
Letos jsem vzal Roadshow více prakticky (více "osahávání" méně přednášek), tudíž tentokrát popíši jen část přednášek. Těch bylo 7, což je o jednu méně, ale stejně jako loni začínaly se zhruba půlhodinovým zpožděním. Úvodní slovo měl Petr Mišák (SvětAndroida.cz), kde vysvětlil co to Roadshow je, k čemu je a co je cílem. Z dalších přednášek jsem měl následující pocity a dojmy:

HTC - Přednáška HTC byla až druhá v pořadí, avšak pár slov nejdříve o ní. Nesla se v podobném duchu jako loni "Představili jsme nové HTC One". Umí to tohle a tohle, vypadá to takhle a takhle, drží se to parádně v ruce, vypadá cool, konec. Že jsou představené funkce opravdu zajímavé, jsem si ověřil až následně na stánku HTC. Pak přišel na řadu Samsung.

Samsung - Oproti HTC měla jeho "přednáško/reklama" obrovskou výhodu v tom, že všechny funkce přednášející ihned demonstroval (oproti pouhým videím v prezentaci HTC). Nedávno představený Samsung Galaxy S4 bylo potřeba náležitě vychválit, což se myslím docela povedlo. Sledoval jsem také oficiální představování S4 v New Yorku, ale až nyní jsem poznal pravý užitek třeba focení předním a zadním foťákem najednou. Další zajímavou funkcí byl například "mirroring" displeje telefonu s aplikací na PC. Takže jste na PC viděli displej telefonu, a mohli jste jej přímo ovládat myší a klávesnicí. Tato utilita se nazývá SideSync. Tady na celé čáře vyhrává Samsung, sorry HTC.

 
Rudý Android - Jak a proč nakupovat telefony z Číny - Telefony z Číny již nejsou synonymem pro ty levné křápy, které vám jednou upadnou a můžete si ihned koupit nové. Čína "dospěla" a produkuje opravdu levná zařízení s obrovským výkonem. V této přednášce jsme od Jiřího Opletala dostali konkrétní tipy na velice zajímavé telefony i obecné informace o tom, jak trh s "číňany" vypadá. Přednášející vlastní internetový obchod LevneSmartphony.cz, který se právě na dovoz čínských telefonů soustředí. Mnoho z doporučených telefonů jste si mohli přímo vyzkoušet. Po celou dobu přednášky si v mini akvárku s vodou plaval jeden z doporučených telefonů Lenovo A660 a přežil bez újmy.

Displeje smartphonů - proč a v čem se liší, jaké jsou jejich výhody? - TFT, LCD, AMOLED, IPS aneb, jak název napovídá, v čem je tento displej lepší než jiný a naopak, kteří výrobci používají, které displeje, jaké jsou problémy s displeji a tak dále. Pro mě docela nezáživné, spoustu věcí už jsem znal, ucho neznalého posluchače však mohlo být potěšeno. Co mě na druhou stranu opravdu zaujalo, bylo porovnání fotografie zobrazení na 3 roky starém Super AMOLED oproti novému HD Super AMOLED. Starý byl z poloviny bílý (vysvícený - častý problém AMOLED), nový působil mnohem přirozenějším dojmem. Jistou roli jistě hrály také 3 roky vývoje.

NVidia Shield naživo a další novinky - To nejlepší nakonec. Technický guru Igor Staněk, zastupující společnost NVidia, to opět rozjel ve velkém stylu. Zprvu nám podal pár technických informací o novém mobilním čipu Tegra 4 (vypadá to na solidní mlátičku na poli mobilních čipů) a jeho mladší sestřičce Tegra 4i. Pak nám představil docela zajímavý výrobek a to NVidia Shield. Pokud neznáte, jedná se o herní mašinku s Androidem, která se zatím jako jediná může pyšnit pomyslnou nálepkou "Tegra 4 inside". Zástupci NVidie se hodně brání nazývat jej herní konzolí, i když se o konzoli víceméně jedná. Hlavní odlišností například od NDS (Nintendo DS) nebo třeba PS Vita jsou možnosti streamování her. Shield zaprvé nabízí stream z konzole do televize, takže slouží jako výpočetní systém a ovladač zároveň. Druhak lze streamovat hry z PC do konzole a tam ji hrát (výpočty probíhají na PC a Shield slouží jen jako zobrazovadlo a ovladač), což je teda WoW. Na závěr jsme se ještě v rychlosti dozvěděli, jak to vypadá s Tegrou 5. Ta je prý hotová a výkonnostní skok mezi T4 a T5 bude prý úplně někde jinde než skok mezi T3 a T4. Dojde k razantnímu zvýšení počtu grafických jader z desítek na řádově stovky. Budoucnost se sladká...

Přednášky o Google TV a a využívání Android telefonu jsem bohužel neviděl, tudíž nemohu hodnotit. Pokud máte chuť, můžete se podělit a dojmy v komentářích.

Jaká zařízení jsem si osahal/vyzkoušel:

HTC One - Hrozně líbivý telefon, velice dobře se drží. Tohle zařízení se opravdu povedlo, Systém je svižný, ačkoli nové Sense 5.0 mě příliš nezaujalo. Bydlím v blbé části světa, takže mám problém s dostupným obsahem. Přímo na stánku nám sličná hosteska demonstrovala propojení telefonu s televizí. Stačí malinkatá krabička u televize, speciální gesto na telefonu pomocí tří prstů a stream byl na světě. Kvalita obrazu byla sice horší, ale to mohlo být zapříčiněno enormním zatížením Wi-Fi v sálu.

Sluchátka Beats Studio - U stánku mělo HTC také několik sluchátek Beats. Levnější Solo a dražší Studio. Jelikož jsem Solo zkoušel loni, tentokrát jsem si zkusil dražší variantu. Na tomto místě bych vám chtěl dát radu. Pokud si běžně kupujete sluchátka za 500 nebo 1000 Kč, nikdy na hlavu nedávejte sluchátka s několikanásobně vyšší cenovkou. Budete žít ve sladké nevědomosti, že právě vaše XY sluchátka jsou nejlepší na světě. Beats Studio jsou parádní sluchátka. Hrají skvěle, vypadají zajímavě, mušle hodně dobře eliminují okolní zvuk, ale ta cena. 7 500 Kč ?!? Ne děkuji.

Samsung Galaxy S4 mini - Nový, na českém trhu ještě nepředstavený mini bratr S4. Na první pohled vypadal celkem lacině. Možná tak na mě působila modrá barva oproti bílé. Ačkoli vnímám velikost displeje 4.3' jako jednu z největších, ještě použitelných (ovladatelných jednou rukou), telefon mi připadal hrozně titěrný. V závěru Roadshow zazněla otázka, která mě taky dlouhou dobu trápila. Proč není mini stejně výkonné jako klasická S4, akorát s menším displejem? Důvodem je prý cena. Mini by byla cca o 1000 Kč levnější a zbytečně by brala zákazníky větší verzi. Mě osobně telefon nezaujal, ale ženám by se líbit mohl.

Samsung Galaxy S4 - Protivník číslo jedna pro HTC One. Co nejdříve zaujme, je obrovský, překrásný displej. V porovnání s mým Galaxy Nexusem nebe a dudy. Systém je krásně svižný, vypiplaný skoro k dokonalosti, radost pohledět. Opravdu bych rád viděl porovnání S4 s čistým Androidem a klasickou verzí. Ani bych se nedivil, kdyby byla verze bez TouchWizu pomalejší. Samsung do S4 nacpal kdejakou kravinu, takže to své si najde opravdu každý. Namátkově: jednoduché propojení s TV, multiplayerové hry (přes Wi-Fi?!?), DramaShot (spojení více snímku dohromady), S Translator, Group Play (skupinové přehrávání hudby) a mnoho dalšího. U nových zařízení jde HW stranou, důležitý je odladěný systém. Samsung v tomto ohledu udělal opravdu velký kus práce. Cena za tento telefon je vysoká (+- 15 800 Kč) avšak odpovídající.

NVidia Shield - Na tuhle věc jsem se opravdu těšil. Šance vyzkoušet si zařízení, které zatím není ani na trhu, se nenaskytne každý den. Shield, jak již jsem naznačil, je herní udělátko s Androidem a pětipalcovým displejem. K dispozici byl předprodukční kus, který se bude v několika ohledech lišit od finální verze (velikost baterie, rozmístění ovládacích prvků aj.). Finální konfiguraci můžete spatřit zde. Hodně mě překvapila rychlost celého systému. Hry byly sice v mezipaměti, ale obnova byla téměř okamžitá. Než jsem si Shield vyzkoušel, nikdy bych nezvažoval koupi, protože hry moc nehraji. Po této zkušenosti, bych v případě vlastnění zbytečných cca 8 500 Kč, nad koupi přemýšlel. Není to jen o hrách, ale třeba i o sledování filmů atp.

 
Parrot AR.Drone 2.0 - Nová verze quadrokoptéry. Pokud neznáte, jedná se o hračku, která má 4 vrtule a dá se ovládat mobilním telefonem. Disponuje také HD kamerou, jejíž obraz obraz je přenášen na displej telefonu. Ve chvíli, kdy jsem si Drona zkoušel, došlo jeho k odpojení od telefonu, čím se z něj stal nereagující létající sekáček na maso. Samozřejmě trochu přeháním, vrtule jsou chráněny polystyrenovými obručemi, takže téměř nic nehrozí. Negativem je maximální doba letu cca 10 minut. Cenu raději ani vědět nechtějte (7 500 Kč).

Sphero - Plastová kulička, zhruba o velikosti kulečníkové koule, ovládaná telefonem. Docela zajímavá blbůstka, ale za chvilku omrzí. Lze použít i jako joystick, avšak reálné použití, třeba v nějaké hře, nevidím.

Xiaomi Mi2 - Jeden z čínských telefonů, který jsem si vyzkoušel a vypadá opravdu Xiaomi Mi2szajímavě. Xiaomi jako jeden z mála výrobců používá ve svých telefonech oficiálně MIUI ROM, kterou vyvíjí komunita. Výrobce se před samotným vydáním zařízení několik let zabýval pouze vývojem systému, což hodnotím jako velice dobrý přístup. MIUI je intuitivní, svižné, krásné, zkrátka takové jaký má dobrý systém být. Pro někoho je určitě plusem víceméně kompletní lokalizace do češtiny. Ve společnosti se skvělou HW konfigurací (čtyřjádrový procesor, 2GB RAM, 32GB paměť) jde o hodně zajímavé zařízení. Objednat můžete přímo v tomto čínském obchodě.

Pozitiva:
+ Organizace
+ Zajímavá témata (není to totéž co loni!)
+ Veliká spousta zařízení k dispozici
+ NVidia Tegra 4 + Shield
+ Vstup je zdarma

Negativa:
- Mohlo přijet více výrobců (kde je Motorola, Sony!, LG, Huawei ??)
- Stísněné prostory

V celkovém kontextu hodnotím tuhle Roadshow jako lepší než minulou. Sice se v některých momentech nebylo moc kam na chodbách hnout, ale co se dá dělat. Pokud zvažujete, jestli jít či nejít právě ve vašem městě, určitě se vydejte. Stojí to za to. Rozhodně doporučuji oželet nějakou přednášku a obejít si stánky v jejím čase. Není tam tolik lidí a vyzkoušíte si skoro všechno, co si zamanete. Tímto bych chtěl poděkovat organizátorům a těším se na příští rok.

3 thoughts on “Android Roadshow 2013

  1. Martin Kohout napsal:

    Také se poohlížím po nějakém Číňanovi, ale uvodím, zdali zvítězí. V plánu je Nexus 4.

    1. Lukáš Sztefek napsal:

      Pokud máte možnost obstarat si Nexus z Německa, určitě je to dobrá volba za hodně zajímavou cenu. V současné době bych si asi jiný telefon nepořizoval.

  2. Lubean napsal:

    Dovolím se jen okomentovat, resp. doplnit názor na sluchátka Beats.
    Jak je v článku uvedeno - od běžných sluchátek v běžné cenové výši se liší nikoliv kvalitou poslechu ale spíše použitím některých materiálů a nálepkou Beats.
    Celé sladké kouzlo značky Beats tedy spočívá v patentovaném nastavení equalizeru (z mého osobního pohledu podvrh a vydělávání na neznalosti).

    Závěrem bych chtěl říci že je mi takovýto článek sympatický a defacto se shoduje s mým pohledem na uvedené novinky 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *