MIT - 2. semestr

Po dlouhé odmlce jsem se rozhodl sepsat další díl "seriálu" o osobních dojmech na magisterském studiu FIT VUT. Druhý semestr byl bezkonkurenčně nejtěžší, avšak všechny předměty mám splněné, ačkoli se ze mě stal plnohodnotný sběratel "Éček". Naučil jsem se spoustu nových zajímavých věcí, ale o tom více u konkrétních předmětů.

Ak. rok 2012/2013, semestr letní

Zkr Předmět Body TYP Kr
AGS Agentní a multiagentní systémy 83 P 5
FLP Funkcionální a logické programování 59 P 5
PRL Paralelní a distribuované algoritmy 57 P 5
SNT Simulační nástroje a techniky 51 P 5
BIN Biologií inspirované počítače 73 PV 5
VNV Vysoce náročné výpočty 86 PV 5
WAP Internetové aplikace 56 PV 5
EVO Aplikované evoluční algoritmy 77 V 5

AGS - Agentní a multiagentní systémy - Hlavní náplní předmětu je povídání o agentech, jakožto autonomních (samostatně pracujících) zařízeních. Vše však z teoretické roviny, takže žádní jezdící roboti atp. Hodně se mi líbila cvičení, kde se programovalo v JADE, což je java agentní framework. Body z cvičení se berou jako bonusové, takže z předmětu lze získat až 110 bodů.

Vypracovává se celkem velký týmový (3 lidi) projekt v jazyce AgentSpeak, který se hodně podobá třeba Prologu. Byla nám poskytnuta kostra, kde jsme museli doplnit chování třech agentů pohybujících se po hracím poli a sbírajícím suroviny. Na konečné ohodnocení projektu mělo vliv jak si vedl v přímém souboji s projekty ostatních týmů. Úplně parádní myšlenka. Bohužel kostra nebyla úplně dobře připravená a vytváření různých obezliček obcházejících její špatné chování nám zabralo podstatnou část času.
Hodnocení: 4/10

FLP - Funkcionální a logické programování - Strašák #2 magisterského studia MIN. V tomhle předmětu se naučíte na programování nahlížet z úplně jiného pohledu. Program pak nebude sekvence příkazů, ale spíše počítání matematických formulí. Píší se dva týmové projekty, jeden v Haskellu a jeden v Prologu. Na každý z těchto programovacích jazyků mám zcela opačný názor. U Prologu si říkám: "Je dobré, že existuje, dá se krásně použít pro nějaké typy úloh, ale pokud nemusím, nechci ho vidět." Oproti tomu Haskell, což je zástupce funkcionálních jazyků je skvělý. Každý programátor by si v něm měl zkusit něco netriviálního napsat a poznat jeho sílu. Často se za příklad dává jeho krásná implementace Quick sortu:

Je sice hrozně neefektivní a není to úplně čistokrevný Quick sort, ale líbivý rozhodně je. Cílem projektu byla buďto implementace překladače jazyka nebo imitace chování linuxového příkazu "grep". Vybrali jsme si druhou, zpětně mohu říci, obtížnější variantu a víceméně jsme implementovali konverzi regulárního výrazu na konečný automat. Pokud bych vám měl něco poradit, určitě si vyberte schopný tým. Projekty jsou těžké i ve čtyřech a pokud se na vás někdo vykašle, máte zaděláno na solidní problémy. Jinak než psaním a psaním se programovat nenaučíte. Z toho plyne druhá rada, dejte zkoušku na první pokus. Jedná se veskrze o programování na papír a rozhodně nečekejte triviální zadání typu reverzace řetězce apod.
Hodnocení: 9/10

PRL - Paralelní a distribuované algoritmy - Další z řady těžších předmětů. Poznáte zde velké spektrum paralelních algoritmů pro různé problémy od řazení čísel, po porovnávání řetězců. Implementace vybraných algoritmů je také podstatou 2 projektů. Přednáší doc. Hanáček takže dobrá úroveň přednášek zaručena a doporučuji na ně chodit. Zjišťování principu algoritmů při studiu na zkoušku není úplně nejrychlejší varianta. Určitě se podívejte na staré zkoušky. Otázky bývají vždy z několika daných oblastí.
Hodnocení: 6/10

SNT - Simulační nástroje a techniky - Pokračování IMS z bakaláře. Vše při starém a jako přes kopírák. Opět dvojice doktorů Peringera a Hrubého. Součástí je projekt na optimalizaci nějakého problému. Zkouška celkem těžká, ale dala se zvládnout, hlavně se podívejte na starší zadání. Z přednášek se její podoba moc odhadnout nedá (žádná teorie, hlavně příklady).
Hodnocení: 6/10

BIN - Biologií inspirované počítače - Jeden z nejlepších předmětů co jsem měl. Pokud vyberu z osnovy některé zajímavé části, dozvíte se něco o limitech abstraktního i fyzického počítání, počítači inspirovanými v přírodě, evolučním návrhu elektrických obvodů a spoustu dalšího. Další co mi utkvělo v hlavě byl výpočet problému obchodního cestujícího pomocí DNA v "lineárním" čase. Přednáší prof. Sekanina, jehož přednášky se hodně dobře poslouchají a jsou zářivné. Vypracovává se jediný projekt, přičemž máte na výběr z několika oblastní. Ve velké míře je zastoupeno CGP - kartouzské genetické programování -(evoluční návrh elektrických obvodů), ale já osobně jsem si vybral Optimalizaci rojem částic (PSO) a projekt hodnotím jako jeden z nejzajímavějších co jsem na FIT zpracovával.
Hodnocení: 10/10

VNV - Vysoce náročné výpočty - V tomto předmětu se budete zabývat, jak již název napovídá, počítáním hlavně diferenciálních rovnic a dalších výpočetně náročných problémů. Předmět jsem si zapsal hlavně proto, abych přišel na chuť právě derivacím a integrálům, které jsem nesnášel. Nedá se říct, že bych je nyní miloval, nemám je rád pořád stejně. Součástí předmětů je 10 cvičení, kde na každém musíte vypracovat nějaký protokol. Párkrát jsem musel práci dodělávat doma a měl jsem nutkání se na to kvůli ohodnocení (2 body) vykašlat. Velice lituji ty, kteří do té doby neviděli LaTex a museli se sr*t ještě s ním. Zkouška je pohodová, určitě mrkněte na stará zadání a i když nebudete vědět, zkuste si tipnout nebo něco vymyslet. Hodnotí se veškerá snaha.
Hodnocení: 4/10

WAP - Internetové aplikace - Weby nejsou moje silná stránka a navíc se mi bohužel přednášky kryly s jiným předmětem, takže jej ani nemohu moc objektivně posoudit, jelikož jsem jím doslova proplul. Z velké části je to opakování IIS (Informační systémy). Vypracovává se jeden projekt v JavaScriptu. Moje varianta například spočívala v implementaci jakéhosi webového "excelu" - buňky, operace typu "=sum(A1,A2)", mazání většího množství buněk najednou atp. Jelikož jsem měl možnost vyzkoušet si zkoušku vícekrát, mohu říci, že se jednotlivé termíny příliš nemění.
Hodnocení: 4/10

EVO - Aplikované evoluční algoritmy - Hodně zajímavý předmět poukazující na rodinu evolučních algoritmů, tedy algoritmů, které jsou inspirovány chováním v přírodě. Cvika moc nenadchla, zato projekt, který je v podobném ražení jako ten do předmětu BIN se mi velmi líbil. Zabýval jsem se problémem vyhodnocování výrokových formulí 3SAT. Zkouška byla celkem komická, doc. Schwarz pár věcí přímo v průběhu připomínal, takže snad ani nešla nezvládnout.
Hodnocení: 8/10

Z mých dojmů se může zdát, že to zas takové těžké snad ani nebylo, ale zdání klame. Já osobně jsem musel vypracovat celkem 9 projektů, přičemž minimálně 3 (FLP, AGS, SNT) byly opravdu cca týdenní záležitostí. Zbývající se s trochou snahy daly zvládnout za 3 dny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *